Непоколебима вяра


НЕПОКОЛЕБИМА ВЯРА

от Мартин Лутер

След това Израил рече на Иосифа: Ето, аз умирам; но Бог ще бъде с вас, и ще ви върне пак в отечеството ви.” (Битие 48:21)

Думите на Израел ни дават един красив пример за истинска вяра. Когато умирал той нямал никакви съмнения. Вместо това поради своята силна и непоколебима вяра той казал: “Бог ще бъде с вас.” Неговата вяра показва, че макар и мъртъв той все пак живее. Той отишъл в гроба с вяра в Бога и в Неговите обещания. Такава вяра поглъща смъртта. Простото знание за това какво е направил Бог никога не е достатъчно, за да се изправи срещу смъртта и ада във време на изпитания. Самият дявол притежава такова знание. Но истинската вяра, която вярва в Божието Слово и в обещанията му ще остане истинска, отдавайки слава на Бога и признавайки, че Той е верен. Тази вяра предизвиква и побеждава смъртта. Както казва Павел: “О смърте къде ти е победата? О, смърте, къде ти е жилото?” (1 Коринтяни 15:55). Макар смъртта да ни поглъща ние отново ще се върнем в светлина и живот.

Когато говоря за вяра аз не говоря просто за признаване нещо за вярно. Тази вяра не поставя никаква увереност в това, което Бог казва. Тя просто заявява: “Страданията и смъртта на Христос са исторически факти.” Но истинската вяра изповядва: “Аз вярвам, че Христос е поспадал и е умрял за мен. Не се съмнявам в това и стоя в тази вяра. Аз мога да разчитам, че Божието Слово ще ми помага в битката срещу греха и смъртта.”

Имаме нужда да си припомняне подобни текстове от Писанието. Те ни дават примери за вярващи, които чрез своята непоколебима вяра ни показват пътя. Трябва да се научим да следваме и да подражаваме на тяхната вяра, така че ние също да можем да заявим: “Аз съм кръстен и спасен. Каквито и трудности да имам те няма да ме накарат да изоставя вярата си.”

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.