Божий шедьовър


index

На 14.12.2014 имах възможност да кажа няколко думи след концерт на хор „Морски звуци.” Беше истинско предизвикателство как мога да кажа нещо за Христос на една в голямата си част невярваща публика без грубо да им натикам християнството в гърлото.

Искам от името на Християнска евангелска баптистка църква да благодаря на хор “Морски звуци,” на неговият диригент – Росица Щерева както и на всички изпълнители.

Ние се намираме в навечерието на Рождество Христово – един от най-светлите празници и преди да завършим тази вечер искам да кажа няколко думи за него.

Апостол Павел в едно от своите най-красиви послания написано към църквата в град Ефес казва: “Ние сме Божие творение създадени в Исус Христос за добри дела.”

Повечето от вас вероятно знаят, че ние четем Новия Завет в превод, но първоначално той е написан на гръцки език. Преводите понякога не са съвсем точни и не винаги могат да предадат цялата идея на автора. И тук когато пише, че ние сме “Божие творение” Павел използва една много интересна дума, която наистина означава творение, но може да означава също и произведение на изкуството или дори шедьовър. Това, което Павел казва е, че Бог е един Творец, Който подобно на художник или музикант влага нещо от Себе Си в творбата, която създава. Ние сме Неговото произведение на изкуството, което е направено така, че заживява свой собствен живот. И понеже Бог е вложил в нас нещо от Себе Си, понеже сме създадени по Божия образ, ние самите ставаме творци и на свой ред създаваме изкуство, литература, картини и затова се радваме да имаме музикална вечер като тази.

Апостол Павел по-нататък казва, че ние, Божието произведение на изкуството, сме били създадени за добри дела. Но когато се огледаме около себе си ние твърде често виждаме всичко друго, но не и добри дела. Ние сме забравили за какво сме били създадени и по този начин до голяма степен сме забравили какво означава да бъдем истински хора.

Забравили сме, че ние не сме продукт на обстоятелствата, в които живеем, а на решенията, които вземаме (Стивън Кови). Забравили сме, че животът не се измерва с броят вдишвания, а с моментите, които ни спират дъха (Мая Анджелоу). Забравили сме, че неговият смисъл не е в това да вземаме и да притежаваме, а в това да даваме и да бъдем (Кевин Круз). Забравили сме, че истинският начин да издигнем себе си е като повдигнем някой друг (Букър Уошингтън). Ние се стремим към успех, а не ни интересува дали изобщо сме полезни с нещо (Алеберт Айнщайн).

Ние забравяме да живеем собственият си живот живеейки нечий друг. Мнозина от нас не следват мечтите си понеже са парализирани от страховете си (Лес Браун). Страхуваме се да не бъдем критикувани без да си даваме сметка, че единственият начин да избегнем критиката е да не правим нищо, да не казваме нищо и да не бъдем нищо (Аристотел).

Известният музикант и артист Уил Смит казва: Ние твърде често харчим пари, които нямаме за неща, които не ни трябват стремейки се да впечатлим хора, които не харесваме. Мартин Мутер Кинг казва, че нашият живот започва да свършва в деня, в който избираме да замълчим за истински важните неща. Платон казва, че е лесно да простим на дете, което се страхува от тъмнината, но истинската трагедия на живота е когато възрастен човек се бои от светлината. Марк Твен казва, че двата най-важни дни в живота на един човек са денят, в който се ражда и денят, в който разбира защо се е родил. За съжаление много хора спират само до първото.

Отново Марк Твен разказва една хумористична история, която онагледява хаоса в живота на много хора.

Когато бях дете, разказва той, обичах да крада дини. Ставаше много лесно: щом се стъмнеше се промъквах до купа с дини, грабвах една и хуквах да бягам. И докато тичах един ясен глас вътре в мен ми казваше: “Върни я. Върни я веднага…..и вземи по-голяма.”

Ние често забравяме за какво сме били създадени и какво означава да бъдем истински хора. Но на Рождество се случва нещо необикновено. Нашият Творец, по Чийто образ ние сме направени става човек, за да ни покаже още веднъж какво означава да бъдем истински хора, за да ни даде шанс отново да живеем пълноценно. Едни от най-известните думи на Христос са: “Аз дойдох, за да имате живот и то живот изобилен.”

Не зная дали някога сте гледали на Рождество по този начин, но това е поне част от смисъла на празника. Затова, макар и малко по-рано тази вечер искам да ви поздравя: Честито Рождество Христово.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.