Отворено писмо относно SCI


ОТВОРЕНО ПИСМО ОТНОСНО ДЕЙНОСТТА НА ФИРМАТА SAVEWAY INTERNATIONAL (БИВША SAVE COMPANY INTERNATIONAL – SCI)

26 май 2014 г.
гр. София
С настоящето писмо желаем да заявим позицията си относно дейността на фирмата Save Company International (SCI) – компания с пирамидален бизнес модел, която наскоро придоби и името Saveway International. Благодарение на медиите и основно на интернет, през последната половин година доста българи чуха за нея, но за съжаление мнозинството от публикациите или не са достатъчно добре информирани, или се фокусират единствено върху финансовото измерение на дейността. Както може да се види от списъка с оригинални документи, който също огласяваме, има предостатъчно добри публикации, които осветляват нередности свързани с дейността на фирмата. За отбелязване обаче е фактът, че отсъстват реакции от протестантската общност, макар и фирмата да има явни връзки с нея. Надяваме се настоящето писмо поне донякъде да компенсира това мълчание.
Какво представлява Saveway International?
В същността си дейността на фирмата се състои от продажбата на т. нар. „бизнес партньорства“ на стойност 600, 1800 и 3000 лв. (а от м. февруари – 4000 лв.), срещу които закупилият ги придобива правото да продава такива и на други и така да възстанови похарчената сума, а впоследствие и да печели, ако новите бизнес партньори (БП) на свой ред успеят да продадат „бизнес партньорства“ на други хора. Разбира се, не това се рекламира публично. Пред широката общественост бизнесът на компанията е представен като продажба на карти за отстъпки в търговски обекти. Внимателното проучване на бизнес модела обаче показва, че приходите на компанията, както и на бизнес партньорите, идват преди всичко от продаване на “бизнес партньорства”. Според европейски директиви, както и според българските закони, всяка дейност, в която приходите идват основно от въвличане на нови участници в схемата, а не от продажба на продукт се нарича пирамидална схема.i Според различни сведения до този момент са продадени над 8 000 „бизнес партньорства“ и около 50 000 карти за отстъпки.
Единият от двамата собственици на Saveway International е пастир на протестантска църква в гр. Пловдив, по отношение на която медиите често информират за наличие на стара регистрация в „Българска Божия църква“. Компанията осъществява своята дейност преобладаващо сред евангелистката общност като продажбата на бизнес партньорства се извършва по линия на естествените приятелства и контакти в общността и благодарение на присъщото доверие между „вярващите“. Медиите, правещи разследващи и разобличителни репортажи за SaveWay са наясно с този аспект от дейността на пирамидата и не пропускат да го изтъкнат. Тревожно е и наличието на разпознаваеми пастири от евангелската общност сред бизнес партньорите. Въпрос на време е и те да попаднат във фокуса на разследванията на местните медии като личности, които се интересуват не толкова за духовната съдба на хората, а от парите им.
С разрастването на мрежата от бизнес партньори, които агресивно рекламират тази “уникална” възможност за бизнес с “0% риск”, набира сила и обществената опозиция срещу пирамидата. Само Фейсбук групата “Игнорирай SCI, спаси приятел” във Facebook (https://www.facebook.com/groups/sci.ignore/) към днешна дата наброява повече от 9 000 души и всекидневно нараства. Мнозина от критично настроените наблюдатели на компанията разобличават използването на евангелската вяра и инфраструктура за разрастването на пирамидата. Дейността на компанията привлече вниманието на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и беше издаден акт на SCI за нарушаването на закона в частта му, забраняваща пирамидални продажби на правото да продаваш продукт. През последните месеци в критиката срещу компанията се включиха и водещи медии като в. “Капитал” и Българската национална телевизия.
Защо се обявяваме срещу дейността на фирмата?
  1. В пирамидалното си естество дейността на SaveWay International е непочтена и незаконна.
  1. Дейността на SaveWay International срутва доверието в пастири и членове на протестантските църкви. Един от двамата собственици и основатели на компанията е пастир Светослав Петров. Той редовно се позовава на своята евангелска принадлежност и по този начин въвлича все повече вярващи от евангелските църкви в дейността на фирмата си. В случая има типичен пример за конфликт на интереси, при който п-р Петров дори не се опитва да разграничи своя авторитет на пастир от ролята си на собственик (и мажоритарен печеливш) на търговска фирма. Държим да подчертаем, че не смятаме, че е принципно невъзможно или неморално един пастир да управлява собствен или чужд бизнес. В такива случаи обаче се налагат особени усилия за предотвратяването на злоупотреби с влияние, както и на всякакви поводи за укор от страна на обществото. В SaveWay обаче се демонстрира безгрижие и арогантност. Компанията експлоатира доверието между вярващите с финансова цел. Младите хора са съветвани да не обръщат внимание на своите близки и приятели, които не са съгласни с принципите на компанията, а по този начин се рушат семейни и приятелски отношения.
  1. Дейността на SaveWay International пропагандира цели и ценности, които влизат в пряк разрез с християнските.
  • Липса на добавена стойност. Един “християнски” бизнес има за цел да предоставя услуги и продукти, които разширяват Божието царство – т. е. помагат на клиентите да живеят по-мъдро и по-праведно, и по този начин правят света по-справедлив и красив. В дейността на SaveWay се наблюдава точно обратното: Налице е изкуствено създаден продукт (карта за отстъпки, комисионерски бизнес) с краткосрочен потенциал за растеж, при който личните взаимоотношения са подчинени на желанието за натрупване на лична печалба.
  • Култура на алчност. Компанията свири по струните на алчността и опортюнизма, за да привлича нови бизнес партньори. Това е видно както от представянията на бизнеса, така и от корпоративната култура (фирмените партита – т. нар. “бизнес дни”, “тийм-билдинг” срещи и обучения) и ударението, което се поставя върху автомобилите BMW, предоставяни на бизнес партньорите “отличници”. Тази картина на лесно спечелено богатство и лукс не хармонизира с християнските ценностни призиви да живеем просто, да избягваме сребролюбието и да следваме призванието, за което Бог ни е надарил (не всеки е призван да се занимава със собствен бизнес). Проповядва се и се издига за пример един начин на живот, подчинен на натрупването на притежания, свръхпотребление и лукс. Изтъква се, че за висок стандарт на живот не е необходимо да имаш квалификация, умения или пък да се трудиш усърдно.
  • Лъжа. Рекламната стратегия на компанията се основава на предоставяне на непълна информация на потенциалните бизнес партньори, манипулативен подход на “зарибяване” и неизпълними обещания. Твърди се, че това е бизнес модел с “0% риск”, при който не е необходимо предварително образование или умения. В действителност, самият модел предполага, че големи печалби ще натрупат малка група от хора, които са се включили в началото и/или са проявили най-голяма агресивност при набирането на нови бизнес партньори под себе си. Подобна схема не може да се съвмести с християнски ценности като откритост, честност и почтеност.
  • Липса на равнопоставеност. Бизнес партньорите са поставени в неравнопоставено положение спрямо компанията, тъй като според условията на партньорството, тя може в произволен момент да прекрати своята дейност без всякакви задължения към своите “партньори”. Това е некоректен бизнес модел, който противоречи на християнските ценности справедливост и равнопоставеност. Има и много голяма вероятност когато стане ясно, че обещаните печалби отиват при много малък кръг от хора, хиляди бизнес партньори да останат излъгани и разочаровани, и да насочат гнева си към протестантските църкви.
В началото на годината SCI се преименува в SaveWay International и обяви началото на своята дейност в още дванадесет държави в Европа. От събраните досега данни става ясно, че прицел на вниманието й са преди всичко българските емигрантски общности. Вече имаме данни за засилена реклама измежду евангелистите в тези общности. При положение, че компанията продължава да набляга преди всичко на набирането на бизнес партньори (откъдето идват огромната част от приходите), може да се очаква ефектът на разочарование да излезе далеч извън пределите на страната.
Вярваме, че наш дълг е да предупредим протестантската общност и широката общественост за непочтеното естество на тази компания и същевременно да отправим ясно послание към българското общество, че подобни практики нямат нищо общо с християнската вяра, която изповядваме. Вярваме, че така изпълняваме мисията да „,пазим стадото“, и че тепърва ще има нужда да се погрижим за по-слабите или наивни наши братя и сестри. Вярваме, че ако днес мълчим, утре ще бъдем подложени на заслужено презрение от българското общество.
В допълнение на това писмо публикуваме и списък с препратки към автентични документи на компанията, видео записи на нейни прояви, и важни журналистически разследвания. На разположение сме за всякаква допълнителна информация.
СЪСТАВИТЕЛИ:
Анатолий Черни – ръководител на Евангелска баптистка църква – гр. Благоевград
Ангел Петков – пастир на Евангелска петдесятна църква – гр. Стралджа
Андрей Неделчев – представител за Европа на Crown Financial Ministries
Антониo ХристовИТ мениджър – Република Хърватия
Атанас Иванов – асистент дефектоскопист от Българска академия на науките – гр. София
Кристиян и Зорница Тодорови – собственици на счетоводна къща “Екзодос” – гр. София
Момчил Петров – пастир на Християнска църква „Възкресение Христово“ – гр. София
Петромир Кънчев – адвокат – гр. София
Румяна Нехризова – адвокат – гр. София
Тодор Ябълкаров – проповедник в Евангелска петдесятна църква – гр. Стара Загора
*****
ПОДПИСАЛИ:
Ангел Пилев – пастир на Християнска църква “Сион” – гр. София

Ваня Вълкова – графичен дизайнер в “Дизайнфилд”, визуален артист – гр.София
Васил Иванов – проповедник в Евангелска петдесятна църква – гр. Плевен
Венцислав Стойков – главен епископ на Българска Божия църква – гр. София
Веселин Костов Лазаров – пастор на ОБЩ „Живот чрез Христа“ – гр. Шумен
Владислав Генов – инженер, съосновател на радио „Глас на Истината“ – България
Ганчо Куртев – пастор на ХЕЦ Шалом – гр. Добрич 
Георги Якимов – пастир на Апостолска реформирана църква “Кармил” – гр. Ямбол
Димитър Дакашев – евангелски християнин, управител на езиков център – гр. София
Емануил Бозов – пастир на Евангелска петдесятна църква “Божий мир” – гр. София

Живко и Нели Тончеви – пастир на Християнска църква “Благовестие” – гр. Бургас

Ивайло Атанасов – асистент, Институт по електроника, БАН – гр. София
Ивайло Захариев – актьор
Ивайло Ябълкаров – социален работник – гр. Стара Загора
Ивайло Янев – инженер – гр. София
Йоана Райчинова – мениджър “Проекти и бизнес развитие” в ИТ фирма – гр. София
Калоян Спасов – фотограф 360bg.net, гр. Бургас
Любослав Любенов – юрист, икономист, съосновател на бизнес клуб – гр. София
Любомир Авджийски – юрист – гр. София
Мартин Райчинов – началник отдел “Финансови институции” в ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп” – гр. София
Мирияна Захариева – експерт връзки с обществеността
Михаил Стефанов – експерт “Публични комуникации” – гр. София
Наталия Христова – адвокат, Сдружение “ХАРТА” – гр. София
Николай Неделчев – пастир – гр. София
Павел Кръстев – IT специалист – гр. София
Пламен Василев – пастир на Евангелска петдесятна църква “Блага вест” – гр. Шумен
Радостин Марчев – икономист – гр. Варна
Самуел Алтунян – Пастор на ЕМЕЦ – гр.Варна
Стоян Лалев – председател на УС на Висше духовно училище “Св. Тривелий” – гр. София

Страхил Иванов – управител на Фондация “Шелтер – България” – гр. София
Тодор Велчев – астрофизик, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” и председател на Сдружение “ХАРТА” – гр. София
Тодор Караиванов -пастор Църква „Възкресение Христово“
Татяна Иванова икономист-счетоводител, гр. Русе
Юлиан Сотиров – пастор – гр. Благоевград 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.