Доверие в трудно време


ДОВЕРИЕ В ТРУДНО ВРЕМЕ

от Мартин Лутер

Но докато Йосиф беше в затвора Господ беше с него и показваше благост към него и му даде благоволение пред очите на тъмничния началник.” (Битие 39:20-21)

Историята за страданията на Йосиф когато бил продаден в робство може да ни утеши. Той страдал ужасно, но Бог изглежда не можел да го чуе или да му отговори. Той не изглеждал като Бог, Който знае какво се случва. Въпреки това Йосиф пазел вярата си. Бог окуражил Йосиф и говорил на сърцето му: “Скъпи Йосифе, чакай. Бъди търпелив. Само вярвай и не се отчайвай. Облегни се на обещанието, което си чул от баща си.” По този начин Бог говорел на Йосиф чрез думите на баща му. Но Йосиф не виждал и не чувал нищо. Това правело Бог да изглежда сляп или мъртъв. Все пак Йосиф вярвал на обещанието, което Бог дал на предшествениците му. Той мислел: “Бог е обещал да бъде с потомците на Авраам. Аз вярвам в Бога на бащите си.” По-късно Бог проговорил по удивителен начин когато направил Йосиф владетел и спасител на Египет.

Тези примери ни са дадени, за да можем да се научим да бъдем търпеливи в страданието. Тогава никога няма да се оплакваме от Бога без значение колко ужасна е скръбта, страха или болката. Наистина Йосиф също понесъл дълбока болка и потиснатост когато бил откъснат от баща си и продаден на чужденци. Той разбирал, че ще бъде роб завинаги без надежда да притежава нищо и дори да върне свободата си.

Понеже нашият Господ позволява подобни неща д се случат на децата Му ние трябва търпеливо да носим лошите неща, които ни се случват. Те не са знак, че Бог ни е изоставил или че ни е гневен. Те са доказателства, че имаме Неговото благоволение. Те показват, че Той изпитва вярата ни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.