Контролирай мислите си


КОНТРОЛИРАЙ МИСЛИТЕ СИ

от Мартин Лутер

А Яков, като се уплаши много и се смути, раздели людете, които бяха с него, и стадата, говедата и камилите” (Битие 32:7)

Докато пътувал, за да се помири с брат си Исав, Яков бил нападнат от съмнения. Той научил, че Исав е богат и има голямо семейство. Той си  мислел: “Ами ако Бог е променил намеренията Си? Може би Той ме е отхвърлил заради брат ми.”

Това били мислите на Яков, но те си останали само това – мисли. Поради човешката природа и слаба вяра не е възможно хората да нямат подобни мисли повече отколкото можем да избегнем другите емоции като нетърпение, гняв и пожелание. Не можете да попречите на мислите и изкушенията да идват в умът ви. Просто не оставяйте тези мисли да се загнездят в умът и така да започнат да влияят на решенията ви.

Трябва да следвате съвета на един отшелник, посетен от един младеж, който се оплаквал от похотливи мисли и други изкупения. Старецът му казал: “Не можеш да попречиш на птиците да летят над главата ти. Но нека само да летят. Не ги оставяй да свият гнездо на главата ти.” Нормално е  да имаме подобни мисли, но нека те да останат само това – мисли. Не ги оставяйте да се развият до степен, в която ще започнете да действате според тях.

Това бил проблемът довел до отчаяние Каин, Саул, Юда и други. Те оставили мислите си да растат и да растат докато накрая казали: “Наказанието ми е по-голямо отколкото мога да понеса? (Битие 4:13) или “Съгреших…..Предадох невинна кръв.” (Матей 27:4). Когато направили това тяхното изкушение се превърнало в осъждение понеже отхвърлили Божието Слово, вяра и молитва. Но въпреки всички тези множество мисли и сурови изкушения, които преживял  тази нощ Яков, той не захвърлил вярата си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.