На Бога или на парите служим


НА БОГА ИЛИ НА ПАРИТЕ СЛУЖИМ

от Мартин Лутер

“Никой не може да служи на двама господар. Защото или единият ще обикне, а другият ще намрази или към единият ще се привърже, а другият ще презира. Така и вие не можете да служите на Бога и на парите” (Матей 6:24)

Малката дума служа е ключът към този стих. Не е грешно да имаш пари и собственост, брачен партньор и деца и къща или дом. Но не оставай тези притежания да те контролират. Вместо това ти ги направи твои слуги и бъди техен господар.

Помни какво казват хората за добрите и щедри хора: “Те са господари напарите си.” Парите не ги контролират, за разлика от алчният човек, който пренебрегва Божието Слово и всичко останало, което Бог желае. Един такъв човек по-скоро ще откаже да протегне ръка за помощ отколкото да се откаже от парите си. Този вид алчност е белег за скъпернически, детински и нечувствителни натури. Тези хора не използват добре своите ресурси и дори не им се наслаждават. Те пренебрегват вечните богатства заради парите. Те преследват собствените си егоистични цели и пренебрегват Божието Слово като смятат, че могат да се обърнат към него в по-удобно време. Междувременно те се борят да вземат всичко, което могат без да дават дори една стотинка за Божието дело. Ако бъдат оставени те ще потъват все по-дълбоко и по-дълбоко в алчност и ревност отдалечавайки се все повече и повече от Божието Слово. Накрая сърцата им ще бъдат изпълнени с цинизъм и те ще се превърнат в Божии врагове.

Така Христос се обръща строго към тях когато казва: “или единият ще обикне, а другият ще намрази или към единият ще се привърже, а другият ще презира.” Това е същото сякаш казва: “Любовта към парите превръща хората във врагове на Бога.” Това в края на краищата се случва когато служим на богатството. Христос също така казва: “Понеже където е съкровището там е и сърцето ти” (Матей 6:21). Ние преследваме това, което обичаме. Ние говорим за него понеже там са сърцата и умовете ни. Августин е напълно прав когато казва: “Това, което обичам е моят бог.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.