Благодарни дори в лоши времена


БЛАГОДАРНИ ДОРИ В ЛОШИ ВРЕМЕНА

от Рик Уорън

index

Как може да си благодарен в лошите времена, когато имаш рак, в процес на развод, когато си без работа, когато някой близък е починал? Много хора си задават този въпрос, особено на празника на благодарността.

Библията ни казва: “Каквото и да се случи, бъдете благодарни. Така иска Бог да живеете в Христос Исус” (1Сол. 5:18 – Съвременен превод 2004)

Ключът в този стих е: Отдавайте благодарност във всички обстоятелства, а не за тях. Не можем да сме благодарни за левкемията, хроничните болести, злото в света, не можем да бъдем благодарни за греха. Страданието е резултат от тези неща. Да благодарим за всичко е глупост, но да благодарим във всичко е мъдрост. Дори и в най-мрачните дни на живота ни винаги има за какво да благодарим.


Нека да разгледаме 5 неща, за които винаги можем да благодарим независимо колко тежък е животът ни:

1. Може винаги да благодарим на Бог за благодатта, която ни е показал. Благодатта е нещо, от което се нуждаем, но не заслужаваме.Защото по благодат сте спасени чрез вяра” (Еф. 2:8).  Благодатта е Божият безплатен подарък: И то не от самите вас; това е дар от Бога (Еф. 2:8).

В книгата на псалмите ни е показано в какво точно се изразява Божията благодат към нас: “Благославяй, душе моя, Господа, И не забравяй ни едно от всичките Му благодеяния ,Той е, Който прощава всичките ти беззакония, Който изкупва от рова живота ти, Венчава те с милосърдие и благи милости;  Който насища с блага душата  ти, Тъй щото младостта ти се подновява като на орел. Изцелява всичките ти болести;. Господ извършва правда и правосъдие За всичките угнетявани. Направи Моисея да познае пътищата Му, И израилтяните делата Му.  Жалостив и милостив е Господ, Дълготърпелив и многомилостив.  Не ще изобличава винаги, Нито ще държи гняв до века.  Не е постъпил с нас според греховете ни, Нито е въздал нам според беззаконието ни” (Пс. 103:2-10).

Това е благодат и независимо какво се случва в живота ни ние трябва да сме  благодарни  за тази изобилна милост.

2. За плана, който Бог има за нас. Животът не винаги е хубав, всъщност през повечето време е труден. Животът не винаги е добър, но Бог е добър. И Неговите планове  за живота ни винаги са добри. Той не е планирал всичко което се случва в живота ни, но всичко, което се случва Той вмества в плана Си. “Защото Аз зная намеренията, които имам за вас, казва Господ, намерения за добро, а не за зло, за да ви дам бъднина и надежда” ( Ер. 29:11).

Бог не причинява страданията ни, а ги отнема и ги слага на кръста. Ние имаме Бог, Който не само че страда заедно с нас, но и е пострадал за нас. Бог не е планирал грешките ни и много от тях се случват дори поради глупави решения. Голяма част от страданието е резултат от лоши решения на други хора, които рефлектират върху живота ни. Бог обаче знае нашите провали предварително и ги вмества в Своя план. Божият план е добър дори когато взима лошите неща в живота ни и ги използва за добро. Ние имаме свободна воля, но тя не е изцяло неограничена защото се вмества в Божият план. Това е все едно да пътуваш със самолет до Токио – вътре можеш да правиш каквото си искаш, може да спиш, да танцуваш , да ядеш, но самолета в края на краищата ще стигне до Токио.

Когато се сблъскваме с жестока трагедия, когато повтаряме въпроса защо, защо, защо, откриването на причината едва ли би ни успокоило. Успокоява е присъствието на Бога. Нашият ум е прекалено малък, за да може да побере причината на всяко зло във вселената. И със сигурност няма да разберем защо се случват повечето неща в живота ни преди да отидем в рая. Но това, което трябва да знаем е това, което ни е открито: “И знаем, че във всичко Бог работи за доброто на онези, които го обичат, онези, които призова, защото такъв бе планът Му” ( Римл. 8:28). За това вместо да се тревожим нека се молим. „Не се тревожете за нищо, а винаги чрез молитва, молба и благодарност представяйте нуждите си пред Бога“ (Фил 4:6).
3. Обещанието Му, че никога няма да ни изостави. Никога няма да бъдем сами, каквото и да ни се случва, няма да има момент в живота ни, в който Бог да не е с нас  “Никога няма да те изоставя. Никога няма да те напусна“ (Евреи 13:5).

Някой от нас са били изоставени от родителите си, съпрузите си, приятелите си, но Бог никога няма да ни изостави. Той не само е с нас, но и състрадава с нас. “ Когато минаваш през водите, с тебе ще бъда, и през реките – те няма да те потопят; когато ходиш през огъня, ти няма да се изгориш и пламъкът няма да те опали” (Исая 43:2).
4 За промените, които извършва в нас. Той ни променя отвътре. “И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост, а твърдостта – изпитана правда, а изпитаната правда – надежда” (Рим. 5:3).

Защо трябва да се интересуваме от характера си? В повечето време ние се интересуваме не сме толкова накъде се развива характера ни колкото от  удобството си. Но Божията грижа е насочена към развитие на характера ни защото този живот е подготовка за другия живот, а единственото нещо, което ще отнесем със себе си там е характера ни. Бог е много по-загрижен за това кои сме от това какво правим, какво е положението ни в живота ни. Именно в трудностите Бог ни оформя, моделира и работи над характера ни.

Как откликваме  на трудностите в живота си? Не трябва да се фокусираме върху това, което сме загубили, а на това което е останало, с което можем да прославяме Бога “Защото Бог е този, Който ви вдъхва желание да правите това, което го радва, и ви дава сили да го осъществите” (Фил. 2:13).  “Тогава всички ние с открити лица, докато съзерцаваме Господната слава като в огледало, се преобразяваме в неговия образ с все по-голяма слава и това преобразяване е от Господа, Който е Духът” (2 Кор. 3:18).

Бог не само обещава да е с нас, но също и в нас, да ни дава сила да успяваме да се справяме с трудностите. Ние сме слаби, но Бог е силен: “Но той ми каза: „Стига ти моята благодат, защото силата ми се проявява най-добре в слабост.“ Затова с най-голямо удоволствие ще се хваля със слабостите си, за да може силата на Христос да почива върху мен” ( 2 Кор.12:9).

5. За  дома, който приготвя за нас. Божият план за спасение е един динамичен процес. Ние трябва да сме благодарни, че вече не сме това, което сме били;  да сме благодарни за това, което в момента Бог изработва в нас; да сме благодарни за това, какви ще станем в бъдеще. В бъдеще ние ще станем съвършени и това ще се случи в дома, който Бог е приготвил за нас.  “В дома на моя Баща има много стаи; нямаше да ви го казвам, ако не беше така. Отивам да приготвя място за вас и след като отида и ви приготвя място, ще се върна отново и ще ви взема при себе си, за да бъдете и вие там, където съм аз” (Йоан 14:2-3).

Бог приготвя дом за своята невяста-църквата с любов още от преди създанието на света След това царят ще каже на тези от дясната му страна: „Елате, вие, благословени от моя Баща! Наследете царството, подготвено за вас от сътворението на света.’” (Матей 25:34)

Помислете си за най-красивото място на света, но без недостатъците в него, представете си го перфектно, без болести, мъка и сълзи. Това е дома, който Той приготвя за нас. Нещо, което нито око е виждало, нито ухо е чувало, нещо, което дори не можем да си представим колко е красиво. В рая ние ще видим отново близките си, които вярват в Бога. Няма да страдаме защото няма да има смърт, болести, депресия, обезкуражаване, разбити мечти,  неспазени обещания. Всичко ще бъде възстановено. “Благословен да бъде Богът и Бащата на нашия Господ Исус Христос! В голямата си милост той ни възроди за жива надежда чрез възкресението на Исус Христос от мъртвите и за нетленно, неопетнено и неувяхващо наследство, което се пази за вас в небесата. Чрез вярата ви Божията сила ви брани, докато получите спасението, готово да се разкрие в края на времето. Зная, че мисълта за това е вълнуваща, въпреки че сега за кратко различни изпитания ще ви причинят скръб” (1 Петър1:3-6).

Всички ли ще отидат в небето? – не само децата Му. Всички са обичани от Него, но Бог няма да  насили никой да стане Негово дете. Човек сам трябва да избере дали да  бъде с Него. Да пропуснеш рая означава да отхвърлиш Божията благодат, да отхвърлиш Христовата жертва и да си доволен сам от себе си. Това е най-голямата грешка, която можеш да направиш от гордост и да се задоволиш да живееш само в този несъвършен живот.

Непрекъснато ни постигат всякакви беди, но не сме сломени; в безизходица сме, но успяваме да намерим изход; преследвани сме, но Бог не ни изоставя; повалят ни, но не загиваме; Защото знаем, че Онзи, който възкреси Господ Исус, ще възкреси и нас както Исус и заедно с вас ще ни изправи пред него.  Ние съсредоточаваме вниманието си не върху онова, което може да се види, а върху онова, което не може да се види, защото видимото е преходно, а невидимото – вечно.” ( Кор.. 4:8-9, 14, 18)

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.