Един ум и сърце


ЕДИН УМ И СЪРЦЕ

от Мартин Лутер

А, най-после, бъдете всички едномислени, съчувствителни, братолюбиви, милостиви, смиреномъдри.” (1 Петър 3:8)

Трябва да се стремим да живеем в мир един с друг. Петър и Павел подчертават, че трябва да имаме едно сърце, един дух и един ум. Това, което изглежда добро и право на един човек трябва да бъде приемано и от останалите. Това е силно учение, което трябва да се стремим да разберем.

Не всички могат да правят едно и също нещо. Всеки трябва да върши собствената си работа. Глупаво е да казваме, че всички трябва да вършим едно и също нещо както някои проповедници учат. Те проповядват легенди за светците – че този светец извършил едно дело, а друг друго. След това те заключават, че ние всички трябва да вършим тези дела. Без съмнение Авраам извършил прекрасно дело когато принесъл синът си, понеже Бог конкретно му заповядал това. Но и езичниците искат да жертват синовете си. Това е отвратително пред Бога. По подобен начин цар Соломон направил добре като построил храма и Бог го наградил за това. Сега тези слепи глупаци идват и ни казват да градим църкви и храмове когато Бог не е заповядал нищо подобно. Така днес нещата са обърнати: те ни казват, че трябва да вършим едно и също нещо, но има различни мнения какво трябва да бъде то. Това учение е противно на благовестието.

Ние трябва да учим, че трябва да има един ум и множество различни дела, едно сърце и много ръце. Не трябва всички да се опитваме  да вършим едно и също нещо. Вместо това всеки трябва да внимава на собствените си задължения. Иначе не можем да имаме един ум и едно сърце. Трябва да позволим на делата да се различават, така че всеки да приеме това, което Бог му е поверил.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.