Да контролираме мислите си


ДА КОНТРОЛИРАМЕ МИСЛИТЕ СИ

от Мартин Лутер

А Яков, като се уплаши много и се смути, раздели людете, които бяха с него, и стадата, говедата и камилите, на две дружини,” (Битие 32:7)

Докато Яков пътуваше, за да се примири с брат си, Исав, той бил измъчван от съмнения. Беше научил, е Исав е богат и има голямо семейство. Той си мислел: “Ами ако Бог е променил умът Си? Може би Той ме е от отхвърлил и е избрал брат ми.” Това били мислите на Яков, но те си останали точно това – мисли. Поради човешката природа и слаба вяра хората не могат да престанат да мислят подобни мисли повече отколкото да избягват други емоции като нетърпение, гняв и пожелание. Не можеш да спреш мислите и изкушенията да не идват в главата ти. Просто не ги оставяй да се настанят здраво в умът, ти така че да започнат да оказват влияние на твоите решения.

Трябва да следваме съвета на един отшелник, който бил посетен от млад човек оплакващ се от мисли на пожелание и други изкушения. Старецът казал: “Не можеш да забраниш на птиците да прелитат на главата ти. Но ги остави сами да летят. Не ги оставяй да си направя гнезда в косата ти.”

Нормално е да имаме подобни мисли, но нека те да останат точно това – мисли. Не ги оставяй да пораснат до момента, в който ще накарат да действаш според тях.

Това е проблемът, който довел до отчаяние Каин, Саул, Юда и други. Те оставили мислите си да растат и да растат докато накрая казали: “Наказанието ми е по-голямо отколкото мога да понеса” (Битие 4:13). Или “Съгреших….предадох невинна кръв” (Матей 27:4). Когато направили това те оставили своите изкушения да се превърнат в осъждение понеже отхвърлили Божието слово, вяра и молитва. Но независимо от множеството мисли и сурови изкушения, които Яков имал тази нощ, той не захвърлил вярата си.

Реклама

1 thought on “Да контролираме мислите си

  1. А какво щеше да се случи, ако Юда не бише предал Исус, т.е. беше овладял мислите си.
    Щяхме ли да имаме път за спасение днес, или някой друг щеше да е предател, за да се изпълни Божия план?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.