Скритото царство


СКРИТОТО ЦАРСТВО

от Мартин Лутер

„Тогава ще бъде краят, когато ще предаде царството на Бога и Отца, след като унищожи всяко началство и всяка власт и сила.” (1 Коринтяни 15:24)

Павел казва, че Христос ще предаде царството на Бог-Отец. Как може да бъде това? Навсякъде другаде Писанието казва, че Той ще остане цар довека и царството Му не ще има край. Но в този стих Павел казва, че Христос ще предаде царството и ще сложи в ръката на Отца Своята корона, скиптър и всичко останало. Как можем да обясним това? Ето отговорът: в този стих Павел говори за Христовото царство на земята. Това е едно царство на вяра. Вместо да царува по един видим, явен начин той царува чрез Словото. За нас това е все едно да гледаме слънцето през облак. Виждаме светлината, но не виждаме самото слънце. Но когато облакът се махне ние виждаме слънцето и светлината по едно и също време и в един единствен обект. По подобен начин сега Христос царува заедно с Отца. Това е едно и също царство. Но за нас то ни изглежда мрачно, скрито, неясно и прикрито.

Той желае да царува тайно и невидимо в сърцата ни единствено чрез Словото. Чрез Словото, Той ни защитава и поддържа в нашите слабости срещу светските сили. Макар сега царството да е тук на земята по-късно то ще бъде в небето. То няма да бъде скрито и тайно както изглежда сега. Една златна монета си остава такава дори да е скрита в джоба или в шепата ми. По същият начин Христос ще разкрие пред очите на целия свят съкровището, което сега е скрито от нас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.