Двете реформации


 index

“Ние сме просяци – това е истината”

“Нека никой да не смята, че разбира Светото Писание достатъчно ако не е служил на църквата в продължение на 100 години заедно с пророци като Илия и Елисей и заедно с Йоан Кръстител, Христос и апостолите.”

(Мартин Лутер)

“Какво ако някой се интересува единствено от любопитни спекулации? Какво ако се прилепя единствено към буквата на закона и не търси Христос? Какво ако извращава естественото значение със странни тълкувания? Ние имаме добра причина да му припомним вярата в Христос, която е центъра и същността на Писанието. Защото това, което следва непосредствено също зависи от тази вяра.”

(Жан Калвин)

“От момента, в който започнах да чета Лутер и Калвин…аз реших, че без значение дали ще се съглася с всичко, което казват методът, който те прогласяват и практикуват ще стане и мой: да се потопя в библията, в еврейския и арамейския Стар Завет и в гръцкия Нов завет, да го направя част от моето собствено кръвообращение по всеки възможен начин, в молитва и с надеждата, че ще бъда в състояние да поучавам библията по един свеж начин пред църквата и света. Най-голямата, чест, която можем да окажем на реформаторите не е да ги третираме като непогрешими – те биха били ужасени от това – а да направим това, което те са правили.”

(Н. Т. Райт)

„Никой, който пристъпва към Писанията не трябва да предполага, че богатството, което е открил в него е единственото съществуващо. По скоро той трябва да осъзнае, че самият той е спсобен да открие само това от множеството богатства, които се намират в него….Жадният се радва понеже пие; той не се натъжава понеже не е в състояние да изчерпи изворът, от който пие.“

(св. Ефрем Сирин)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.