Почтени места


ПОЧТЕНИ МЕСТА

от Мартин Лутер

И като забелязваше как поканените избираха първите столове, каза им притча, думайки: Когато те покани някой на сватба, не сядай на първия стол, да не би да е бил поканен от него по-почетен от тебе,” (Лука 14:7-8)

Как сядането на почтено място може да бъде едновременно правилно и неправилно? Не е забранено да сядаме на почтено място. На практика, самият Христос казва: “Когато дойде този, който те е поканил, да ти рече: Приятелю, мини по-горе. Тогава ще имаш почит пред всички тия, които седят с тебе на трапезата” (Лука 4:10). Защо Той ни казва да не сядаме на почтени места, но също и че е добре да седнем на почтени места? Отговорът е намира в думата “избирам” в стиха: “И като забелязваше как поканените избираха първите столове…”

Някои хора трябва да седнат на по-горни, а други на по-долни места. Не е възможно да отделим специално място, време или църква за всеки един човек  в събранието. Също така ние не можем всички да бъдем принцове, графове, проповедници, благородници, граждани, мъже, жени, господари или слуги. Всеки един от нас има достатъчно, което да свърши на определеното му място. Така ние не трябва и не можем всички да седнем на по-горно или на по-долно място едновременно. Но Бог така е определил нещата, че хората на по-горна позиция трябва справедливо да седнат на по-горни места от другите. Един граф не трябва да седи по-горе от принц или слугата да поставя себе си над своя господар. По същият начин има различия и в останалите позиции в живота.

Важно е правилно да разберете какво казва Христос тук. Ако сте на по-горна позиция в някакво отношение, разберете, че това ви е дадено от Христос. Не правете грешката да се хвалите с нея и да господарувате над другите като че ли сте по-добър от тях в Божиите очи. Бог ви заповядва да се смирявате и да използвате позицията си, за да служите на своя ближен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.