Христос в нас


ХРИСТОС В НАС

от Мартин Лутер

В оня ден ще познаете, че Аз съм в Отца Си, и вие в Мене, и Аз във вас.” (Йоан 14:20)

Ние сме в Христос и Христос е в нас. Първата истина сочи нагоре; втората сочи надолу. Първо ние трябва да бъдем в Него с всичко наше – с нашите грехове и слабости, дори със смъртта. Ние знаем, че в Божиите очи ние сме освободени, изкупени и спасени от тези неща чрез Христос.

След това ние трябва да се протегнем над и отвъд себе си до Христос. Да, ние трябва да бъдем напълно едно с Христос и Неговите хора – тези, които са кръстени в Него и приемат Господна трапеза. Така греха, смъртта, дяволът, борбата с обременената съвест изчезват. Тогава ние можем да кажем: “Не съм сигурен за смъртта и ада. Ако има смърт нека тя да отнесе моят Господ. Ако има ад нека той да погълне моят Спасител. Ако греха, законът или моята съвест ме осъждат, нека те да обвинят Божият Син. Ако това се случи нека да бъда осъден, отнесен и погълнат с моят Господ. Но понеже Отец и Христос живеят, аз също ще живея. Понеже Христос не беше победен от греха и смъртта, аз също оставам непобеден. Защото аз зная, че Христос е в Отца; следователно аз също съм в Христос.” Това е начинът, по който ние се протягаме над и отвъд себе си към Христос.

След това Христос идва при нас слизайки отгоре. Ако ние сме в Христос тогава Христос е в нас. Ние сме Го приели и сме пропълзели в Него. Ние сме оставили греха, смъртта и дявола зад нас. Така Христос ни се открива и ни казва: “Върви. Проповядвай, утешавай и кръщавай. Служи на ближния си. Бъде покорен и търпелив. Аз ще бъда в теб и ще върша всичко чрез теб. Всичко, което ти правиш ще бъде извършено от Мен. Бъди щастлив. Бъде смел и дързостен. Пребъдвай в Мен и тогава Аз със сигурност ще пребъдвам в теб.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.