Призовани от Бога


ПРИЗОВАНИ ОТ БОГА

от Мартин Лутер

Павел, апостол, не от човеци, нито чрез човек, но чрез Исуса Христа и Бога Отца, Който Го е възкресил от мъртвите, и всичките братя, които са с мене, към галатийските църкви:” (Галатяни 1:1-2)

Религиозните водачи се изправят пред едно много глупаво и все пак силно изкушение. Някои твърдят, че трябва да поучават понеже имат талант от Бога и се чувстват убедени да поучават порази заповедта на евангелието. Объркани от глупава съвест те смятат, че ако не поучават, те заравят златото на своя Господ и ще бъдат съдени заради това. Дяволът ги кара да мислят по този начин, за да пренебрегнат отговорностите, към които са призовани. Скъпи приятели, само с една дума Христос ви освобождава от тази идея. Погледнете на притчата в Матей: “Един човек замина на пътуване…извика всеки от слугите си и им повери собствеността си” (Матей 25:14). Той ги извика. Но кой е призовал вас? Чакайте Бог да ви призове. Междувременно не се грижете за това. Дори ако сте по-мъдър от Соломон и Данаил ако не сте призован да разнасяте Словото, бягайте от този призив повече от ада. Ако Бог се нуждае от вас той ще ви призове. Ако не ви призове няма да се пръснете от мъдростта, която е във вас. Всъщност това дори не е истинска мъдрост. Тя само ви се струва такава. И за вас е много глупаво да си представяте, че може да принасяте плод. Единственият, който принася плод чрез Словото е този, който е призован да поучава без да желае това. Защото Исус Христос е нашият Учител (Матей 23:10). Той единствен учи и принася плод чрез слугите Си, които е призовал. Но тези, които поучават без да са призовани излагат на опасност и себе си и своите слушателите понеже Христос не е с тях.

1 thought on “Призовани от Бога

  1. eto rado to4no tova iskax da ti kaja v predishnite si komentari otnosno propovedite ti bez da iskam da te obida uvajavam rabotata koiato varshish kato prevejdash tez straxotni pou4enia

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.