Хлябът на живота


ХЛЯБЪТ НА ЖИВОТА

от Мартин Лутер

Исус им рече: Аз съм хлябът на живота; който дойде при Мене никак няма да огладнее, и който вярва в Мене никак няма да ожаднее.” (Йоан 6:35)

Това са необикновено директни думи: Христос е хляб. Той е храна дадена от Бога. Който яде от този хляб ще се насити, няма да огладнее или да ожаднее и ще живее вечно. Освен това този хляб от небето стоял точно пред израилтяните. Исус започнал Своята проповед доста кротко: „Който дойде при Мене…” Колкото повече напредвал толкова по-конкретен и директен ставал Той. Той лесно можел да каже: „Който яде от Мене”, вместо „Който дойде при Мене.” Но подобни думи биха били преждевременно казани. Той желаел хората да Го разберат затова използвал думите „Който дойде при Мен” и след това обяснил, че има в предвид „Който вярва в Мен.” Това е трудно за разбиране твърдение: да дойдеш при Христос означава да вярваш в Него. То означава да имаш хляба и да ядеш от него. Все пак Исус не говорел за ядене в църква или на сватба. Той не говорел за ядене на месо както може би си мислели слушателите Му. Той говорел за хляб в смисъл на хората идващи при Христос – с други думи за вяра в Него. Защото „яденето” и „идването при Христос” и „вярването в Христос” всички означават едно и също нещо.

Христос идва при нас и Отец ни дава манна от небето. Всичко, което не ни достига е да отидем при Него. Това може да ви обиди. Вие не можете да отидете при Христос – дори ако сте най-близките Му роднини – освен  ако не вярвате в Него. Чрез Своето Слово Христос е по-близо до вас отколкото дете обвило с ръце врата ви. Когато вярвате в Него тогава Той е с вас и близо до вас. Той е точно пред вас, пред очите и ушите ви, така че почти можете да Го видите и чуете. Просто вярвайте в Него.

Advertisements

One thought on “Хлябът на живота

  1. Драги Радо,
    поздравявам те за материалите, които публикуваш в блога, но този е пълен с правописни грешки. Би ли го редактирал малко! 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.