Resident aliens: Life in the Christian colony


index

Църквата призовава хората към покаяние, но описва покаянието като един дълъг процес на присаждане чрез кръщението в един нов народ, един алтернативен polis, една контракултурна социална структура наречена църква. Тя желае да повлияе на света като бъде църква, т.е. като бъде нещо, което света не е и никога не може да бъде понеже му липсват даровете на вярата и видението, които са наши в Христос. Църквата желае да бъде видима църква, едно място явно видимо за света, в което хората са верни на своето обещание, обичат враговете си, говорят истината, почитат бедните, страдат за правдата и по този начин свидетелствуват за удивителната създаваща общност сила на Бога. Църквата няма интерес да се отдръпва от света, но тя не е изненадвана, когато нейното свидетелство провокира враждебност от страна на света….Църквата може да участва в напълно светски движения срещу войната, срещу глада и срещу други форми на нехуманност, но тя вижда това като част от нейната необходима прогласителна дейност. Тази църква знае, че нейната най-истинска форма на свидетелство (и най-“ефективното” нещо, което може да направи за света) е действителното да създаде една жива, дишаща, видима общност на вяра.

Както Исус показа, света, с всичката му красота, е враждебен към истината. Свидетелство без компромис води до омраза от страна на света. Кръстът не е знак за тихото, страдащо покорство на църквата пред силите на деня, а едно революционно участие в победата на Христос над тези сили. Кръстът не един символ на общото човешко страдание и подтисничество. Кръстът е един знак за това какво се случва когато някой вземе Божията представа за реалност по-сериозно от тази на цезаря. Кръстът стои като Божието (и нашето) вечно “не” на силите на смъртта, както и на Божието вечно “да” на човечеството, Божията забележителна решителност да не ни остави на самите нас.

Най-важната политическа задача на църквата е да бъде общността на кръста.

Преди известно време, когато САЩ бомбардираха военни и граждански обекти в Либия, течеше дебат относно моралността на това действие. Един от нас присъстваше на едно неформално събиране на студенти, които спореха за моралността на либийските бомбардировки. Някои ги смятаха за неморални други, че са морални. По едно време един от студентите се обърна и каза: “Е, проповеднико, какво мислиш ти?”

Казах, че като християнин аз никога сне мога да подкрепя бомбардировка, особено бомбардировка на граждани, като етическо действие.

“Точно това очаквахме да кажеш,” каза друг. “Това е типично за вас християните. Винаги на високи морални устои, нали? Разстройвате се когато някой терорист взриви малко момиченце на летището, но когато президента Рейгън се опитва да оправи нещата се възмущавате, че няколко либийци са пострадали.”

Изглежда предположението беше, че съществуват само две политически опции: или консервативна подкрепа на администрацията или либерално осъждане на администрацията.

“Знаеш ли, прав си,” казах аз. “Какво може да отговори на това един християнин?” След това казах: “Един християнски отговор може да бъде утре сутрин методистката църква да обявява, че изпраща 1000 мисионери в Либия. Ние сме открили, че това е плодородна почва за  евангелието. Ние знаем как да изпращаме мисионери. Ето поне един традиционен християнски отговор.”

“Не можете да направите това,” каза моят опонент.

“Защо?” попитах аз. “Кажи ми защо.”

“Понеже е нелегално да се пътува в Либия. Президента Рейгън няма да ви даде виза да отидете там.”

“Не!” Това не е правилно,” казах аз. “Аз ще призная, че ние няма да отидем в Либия, но не поради президента Рейгън. Ние няма да отидем понеже вече не сме една църква, която създава хора, които могат да направят нещо толкова смело. Но някога сме били.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.