Обогатени от Писанията


ОБОГАТЕНИ ОТ ПИСАНИЯТА

от Мартин Лутер

Вложете, прочее, тия мои думи в сърцето си и в душата си, вържете ги за знак на ръката си, и нека бъдат като надчелия между очите ви. Да учите на тях чадата си, като говорите за тях, когато седиш в къщата си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.” (Второзаконие 11:18-19)

Когато децата пораснат достатъчно, за да започнат да разбират думите на вярата те трябва да си създадат навик да носят у дома си стихове от Писанията, които чуват в църквата. Те трябва да рецитират тези стихове на родителите си преди храна. След това те трябва да записват тези стихове и да ги сложат в малки джобчета, точно както слагат стотинки в касичка. Нека касичката на вярата да бъде златна. Стихове за достигане до вяра като Псалм 51:5; Йоан 1:29; Римляни 4:25 и 5:12 са като златни монети за тази малка касичка. Нека касичката за любовта да бъде сребърна. Стиховете за това как да бъдеш добър като Матей 5:11; 25:40; Галатяни 5:13 и Евреи 12:6 са като сребърни монети в тази касичка.

Нека никой не смята, че те са твърде умен за тази игра и да презира тази детска игра. Христос стана човек, за да може да ни научи. Ако искаме да научим децата и ние трябва да станем деца с тях. Иска ми се тази детска игра да е по-разпространена. Така за кратко ние ще видим множество християни богати в Писанията и в познанието за Бога. Те могат да получат много от тези касички и и като ги използват да научат цялото Писание.

Сега става така, че хората идват да слушат една проповед и си отиват непроменени. Те действа така сякаш проповедта се отнася само за времето, през което я чуват. Никой не мисли как да научи нещо от нея и да го запомни. Някои хора слушат проповеди 3 или 4 години и все още не са научили достатъчно, че да отговарят на един простичък въпроса за вярата. Повече от достатъчно е написано в книгите, но съвсем недостатъчно е записано в сърцата ни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.