Не чакайте, за да се молите


НЕ ЧАКАЙТЕ, ЗА ДА СЕ МОЛИТЕ

от Мартин Лутер

“Смили се за мене, Боже, според милосърдието Си; Според множеството на благите Си милости изличи беззаконията ми.” (Псалм 51:1)

Трябва да се молите, когато сте изкушавани силно – когато умът ви е зает с мисли за пожелание и отмъщение. Ако някой ви насърчава да се молите при тези обстоятелства умът ви често настоява, че това е нечисто – като че ли мръсните ви мисли не оставят място за молитва. Но вие не трябва да чакате изкушението да премине или мислите за пожелание напълно да изчезнат от умът ви преди да се молите.

Точно в момента когато чувствате най-силно изкушение отидете на място където можете да сте сам. Молете се с Господната молитва или с някоя друга молитва, за която можете да се сетите, за да се защитите от дявола и от изкушенията. Тогава ще почувствате, че изкушенията намаляват и че Сатана бяга. Тези, които смятат, че трябва да чакате докато умът ви бъде очистен от нечисти мисли, за да се молите само помагат на Сатана, който вече е прекалено силен. Да чакаме, за да се молим не е християнски подход към молитвата. Това е учение, което идва от дявола.

За да можете да се опазите от подобни погрешни идеи трябва да следвате примера на Давид в този псалм. Дори след като признава ужасния си грях с Витсавее Давид не бяга от Бога. Той не казва това, което Петър глупаво казва в лодката: “Иди си от мене, Господи, понеже съм грешен човек” (Лука 5:8). Вместо това Давид се доверява на Божията милост и започва да се моли: “Господи, макар да съм грешник, смили се за мене.” Момента, в който най-силно чувствате греховете си е времето, в което най-много се нуждаете от молитва.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.