Четири принципа за една истинска рождествена служба


ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА ЗА ЕДНА ИСТИНСКА РОЖДЕСТВЕНА СЛУЖБА

от Джо Торн

(превод Цветанка Марчева)

Повечето църкви, за добро или лошо, вече имат установен ред на службите. Те си имат определен ред и форма, по който тече тя. Но ето Рождество наближава и сега какво?

Повечето църкви наблягат на раждането на Исус Христос именно по време на адвентите. Някой от тях са си направили графици с теми и събития. Други са подготвили по-обикновени неща. Но за повечето от тези, които празнуват Рождество, тези празници са изпълнени  с напрежение, защото за тях е важно да направят една хубава, здрава  рождествена служба.

 Добрата, задравословна рождествена служба ще е евангелизационна.

Разбира се въплъщението е в основата на Рождество, но докато акцентираме на тази доктрина, може заради едно дърво да пропуснем да видим гората. Искам да ви предложа четири принципа, които ще ни  помогнат да водим нашите рождествени събрания, преодолявайки различията ни по второстепенните въпроси.

1. Христова човечност, без сантименталност

Много често срещано за хората покрай Рождество е да се изпълват със чувството на аааааау, това е едно сладко бебе в ясла, вместо да гледат на Христос като на Божия Син. Много предпочитат точно този начин на празнуване. Сантименталното, сладникаво усещане свързано с една наивност  на рождествената  сцена, вместо трудната и силна истина, че Бог, Отец, прати Своя Син при нас.

Няма нищо сладникаво в дълбоката и милостива Божия любов. Няма нищо сантиментално в това, че Сина се въплъти, за да живее като нас и с нас с цел да ни спаси. Неговото раждане трябва да ни изпълва със страхопочитание. Когато се покланяш и водиш други към поклонение през тези празници, бъди сигурен, че подчертаваш въплъщението по този начин, начин, който предизвиква в хората преклонение, вместо сладникави усмивчици на умиление.

2.  Христовата божественост без блясък

Раждането на Божият Син не беше красиво. Въпреки неговата величавост, то беше естествено, кърваво и болезнено. То беше белязано от бедност. Да, има карсота в това, че Бог е станал човек, но красотата на въплъщението се пречупва през призмата на грозотата. Това че святият и величествен Бог идва да живее с падналия човек е една опитност, която включва ограниченията и разочарованията на човешката природа след грехопадението. Въпреки това  Бог идва, за да служи на хората докато те Го отблъскват.Точно това е  грозната реланост.

Но тази грозота се освещава от Божията любов и воля да живее сред нас. Да, Бог лежи в ясли – сувереният Създател на всичко, което съществува е там и едновременно с това навсякъде. Той има нужда от смяна на памперса, защото изоставя славата, за да ни спаси от срама. Увери се, че твоето поклонение се основава на тази истина на въплъщението: въплъщение  случващо се сред грозна красота.

3. Божието присъствие без неяснота

Раждането на Христос често се представя неясно, така че да не обиди никой и следователно да не спаси никой. Просто гледаме на Исус в яслите  и  му се радваме, вместо да виждаме раждането на Христос Спасителя дошъл да ни спаси от греха.

Исус беше роден, за да победи дявола и греха и да изкупи  хора  за Себе Си. Ако не покажем връзката между Неговото идване  и разпятието свързвано  с живота, смърта и възкресението Му ние ще направим въплъщението неясно, което не помага истински на тези, които са в нужда. Здравата рождествена служба ще подчертае Христос на кръста, Който спасява хората от греховете им (Мат.1:21).

4.  Христовият призив без извинение

Христос дойде не само за да бъде наблюдаван, но да се вярва в Него, да бъде приеман и следван. Той приканва всички хора да погледнат към Него за прошка на греховете, за вечен живот и примирение с Бога. Нашите рождествени служби ще си останат безплодни ако не призоваваме мъже, жени, деца да вярват в Божия Син. Цялото поклонение е един акт на възхвала и прогласяване на Божиите постижения, а това изисква да сме вестители на благата вест. Така че здравата рождествена служба е евнангелизационна.

Исус  живя, за да умре за греховете ни

Не се задоволявайте да предлагате на хората сантиментални и приятни изживявания. Акцентирайте върху Христос, Божият син, Който беше роден за да умре, Който дойде да ни служи и Който ни призовава да се откажем от себе си и да Го последваме! Правете това и хорските сърца ще бъдат много повече от стоплени – те ще бъдат променени!

1 thought on “Четири принципа за една истинска рождествена служба

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.