Четири начина, по които думите на жената дават живот


ЧЕТИРИ НАЧИНА, ПО КОИТО ДУМИТЕ НА ЖЕНАТА ДАВАТ ЖИВОТ

от Аманда Едмъндсън

(превод Цветанка Марчева)

Дали една жена е родила или не, Божят промисъл за нея е да дава живот. Бог е дал потенцил както на тялото, така и на духа ни да даваме живот, да окуражаваме и да създаваме комфорт с нашите думи.

 Ето четири начина, чрез които нашите думи могат да създават живот

1.   Слушай

Това е способността да знаеш кога да говориш и кога да не говориш. Съпруги, отделяте ли време да излушвате съпруга си, когато се прибере от работа или бързо му разказвате как е минал вашия ден или какво са направили децата? Жени, готови ли сте да излушaте колегата си, който е имал тежка седмица? Ние създаваме живот когато изслушваме, защото това показва на хората покрай нас, че те ни интересуват и че сме готови да се погаждаме с тях.

Няма как да знаете как да създавате живот с вашите думи ако не слушате какво ви казват хората.

Вие знаете това, любезни мои братя. Обаче нека всеки човек бъде бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи (Яков 1:19)

2.  Окуражавай

 Нашите думи могат да дават живот или смърт.

Смърт и живот има в силата на езика и онези, които го обичат, ще ядат плодовете му (Притчи 18:21)

Ние се проваляме  в окуражаването на другите когато клюкарстваме. Когато чуеш, че някой излиза с някой дали веднага ти се иска да отидеш в малката  си група и да разкажеш на всеки? Или когато чуеш лоша новина за някой иска ли ти се да си го пообсъдите с другите жени? Какви са ви мотивите когато споделяте нещо с някой?

Когато ви е трудно да определите дали нещо е клюка, попитайте себе си: Дали това помага за изграждане на другите според техните нужди? Дали е от полза на тези, които слушат? (Еф.4:29) Ние създаваме живот когато издигаме хората пред Господа с нашите думи.

От нашата връзка с Господ нашите сърца преливат с думи, както на Давид в Псалм 19:14

Думите на устата ми и размишленията на сърцето ми нека бъдат угодни пред Тебе, Господи, канара моя и избавителю мой.”

Ние трябва да желаем нашите думи да бъдат угодни на Бога. Те не трябва да привличат вниманието върху нас или върху хората около нас, но върху Христос. Когато нашия живот не се намира в Христос то думите ни не са подхранвани от Господ, но от Сатана. Нашето усилие да даваме живот с думите се препятства от  грешните ни сърца.

3. Порицавай

Ние не можем да създаваме живот ако не сме готови да обичаме някой като го порицаваме богоугодно. Не мълчете. Мразете греха и се борете за чистотата на вашето общество (църква) в светлината на вечноста

Когато порицаваме някой първо трябва да разберем дали този човек наистина съгрешава. Ние правим това като сравняваме това, което Библията казва с действията на човека.

След това се молим за мъдрост и благодат за сила да говорим с любов. Моли се за този, който порицаваш! Молете се той да изостави греха, за това да си тръгне от разговора с желание да прилича повече на Христос и да търси покаяние.

4. Насърчавай , оценявай

Ние сме бързи да оценяваме начина, по който  другите се обличат, но бавни да оценяваме нещо, което някой е направил. Не са ли хората по важни от техния външен вид? Трябва да се научим да празнуваме заедно и да се ценим един друг. Ние даваме живот като насърчаваме другите. Отдаваме и чест и признаваме работата, която Бог върши в тях.

Като жени ние може да да живеем създавайки живот независимо от нашия социален статус, брой деца или внуци. Бъди жена, която дава живот на хората покрай себе си – на работното място, в дома, в църквата!

1 thought on “Четири начина, по които думите на жената дават живот

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.