Бисери, бисери


Като човек, който не е член на Православната църква считам, че трябва да бъда въздържан в изказванията си отосно нейните проблеми, радости, успехи и провали.

Все пак не мога да не кажа, че на фона на поредните емблематични прояви свързани с “нелошата алтернатива” да се хвърлят камъни по участниците в гей-парадa изказана по телевизията и легализирането от Светия Синод на архонтството реакцията на редовите православни християни е окуражаваща и радваща. Заетата позиция и по двата въпроса – както публична така и лична на някои мои познати – е по-зряла и ясно изразена отколкото съм очаквал. Което като че ли почти компенсира срама от необходимостта да бъде изразена по отношение на подобни прояви.

Не мога да пропусна и три според мен култови реплики на някои преки участници.

1.Десислава Пулиева: “Архонството не е симония!”

2. Варненски митрополит Кирил: “За съжаление върви в много отношения тотална манипулация. Не може да се говори за единодушно решение на Светия Синод. Аз бях против и съм изразил своето мнение, не съм подписвал протокола. В църквата има правила, канони, които трябва да се спазват. И най-вече – трябва да има морал.”

П.П. Кирил Петров Ковачев, племенник на Христо Маринчев, генерал от ДС и бивш ръководител на Комитета по въпросите на Българската православна църква и религиозните култове, е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно управление и Шесто главно управление на ДС  с псевдоними Ковачев и Владислав.

3. “архонт” Слави Бинев: “Ако те ударят по едната страна, извади дебелия край”.

Подредбата не е задължително по ред на класацията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.