Първа апология – завършена


ПЪРВА АПОЛОГИЯ – ЗАВЪРШЕНА

от Юстин Мъченик

По-голямата част от това, което знаем за живота на Юстин идва от собствените му съчинения. Той бил роден във Флавия Неаполис (днес Наблус) в Палестина. Родителите му били езичници. Първоначално той се насочил към школата на един стоически философ, който не успял да му обясни бога. След това посещавал един философ перипетик, но бил отблъснат от лакомията на последния да получи пари от него. След това отишъл да слуша един питагорейски философ, който настоявал той първо да изучава музика, астрономия и геометрия, което Юстин не желаел да прави. След това бил привлечен към платонизма докато не срещнал един старец на морския бряг, който му разказал за християнството и така се обърнал. В това той бил повлиян от безстрашното поведение на християните, които отивали на екзекуция. Изглежда обръщението му се случило в Ефес.

Тогава Юстин сам облякъл робата на философ и пътувал поучавайки. Той пристигнал в Рим по време на управлението на Антоний Пий (138-161) където основал собствена школа. Един от учениците му бил Тациан. При управлението на Марк Аврелий, след спор с философа-циник Крескенс, според Тациан и Евсевий, той бил обвинен от последния пред властите. Юстин бил съден заедно с още 6 човека от Юний Рустик, градски префект от 163 до 167, и бил обезглавен вероятно през 165.

Не е възможно да кажем точно кога е написана Първата му апология освен, че е станало по времето на Антоний Пий (138-161).   

1. Част 1

2. Част 2

3. Част 3

4. Част 4

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.