Злободневни размисли


ЗЛОБОДНЕВНИ РАЗМИСЛИ

от Радостин Марчев

За побоя над „Свидетелите на Йехова” в Бургас се каза едновременно и недостатъчно и повече от достатъчно. Като страничен наблюдател впечатление ми правят 3 неща:

Първо, проявата беше проведена с лозунги свързани с православието на българския народ, което по някакъв (доста изкривен) начин беше разбрано като карт бланш за саморазправа.

Второ, редица православни християни остро осъдиха подобно брутално поведение именно на тази основа. Две кратки обобщения са статиите Младото (старо) лице на екстремизма на Цветомира Антонова и Мила моя майно льо, юнак до юнака! на Николай Паунов.

Трето, поне доколкото ми е известно, нито БПЦ нито някой от нейните йерарси не е взел отношение по въпроса, въпреки че тя е (макар и непряко) намесена в него.

И докато първите два факта са съвсем логични третият остава напълно неразбираем за мен – особено на фона на протеста срещу гей-парада от преди 1-2 години съпътстван с доста подобна реторика и манталитет, но организиран и проведен от семинаристи и напълно безпринципната кампания на Десислава Панайотова (сега редактор на синодалния сайт) срещу „всичко, което не е православно.”

Още по темата

Като стана дума….за сектите и реакцията срещу тях от Андрей Неделчев – интересуващите се мога да намерят множество препратки събрани на едно място

Реклама

5 thoughts on “Злободневни размисли

 1. Здравей, Радо. Не знам защо казваш, че БПЦ е непряко замесена, след като името й е пряко замесено публично. Това, че няма индикации за обществена реакция от висша инстанция е наистина смущаващо, макар и за мен да остава згадка какво именно може да означава това. Надявам се след този постинг някой да те опровергае, че просто си я пропуснал в медийната какафония…

 2. Имам в предвид, че не тя е инициирала боя. Иначе си прав.

 3. Хубав коментар, Радо!

  Но, приятели, да бъдем справедливи. Ако в този скандал беше замесена по същия начин протестантската църква в България (да кажем, ОЕЦ), а не БПЦ, щяхте ли да се чувствате също толкова отговорни ОЕЦ да вземе отношение? В действителност, сравнението не е съвсем удачно, защото авторитетът и мястото в обществото на БПЦ и ОЕЦ съвсем не са сравними. БПЦ вижда себе си (донякъде с право) като далеч по-тежка и „над тези неща“. Аз лично бих бил склонен също да не взимам отношение. В крайна сметка, всякакви идиоти постоянно се позовават на православието като оправдание за глупостите, които вършат. Да се опитваш да се разграничиш от всички тях би отнело твърде много ресурси, а не знам дали изобщо има смисъл.

  От друга страна, съгласен съм, че реакциите на БПЦ често изглеждат спорадични/непоследователни. Склонен съм да го отдам на факта, че те тепърва се учат да бъдат по-активни и съвременни в своя подход на „говорене“ в обществото. Става въпрос за официалната институция БПЦ. Същевременно има много млади православни активисти, които вече взимат отношение по всички актуални въпроси. Аз лично намирам това за по-адекватно, отколкото да се очаква гъвкавост и бързина от тежка институция като БПЦ. В крайна сметка църквата са вярващите, а не само институцията. Т.е. ако отделни вярващи реагират адекватно, не бих се притеснявал, че отсъства подобна реакция от клира. Може би единствено бих очаквал сред реагиращите да има повече представители на клира. Но БПЦ е все още в началото на своя дълг преход към осъвременяване, така че не бих ги критикувал строго.

  На последно място, не смятате ли, че като протестанти не е много етично да предявяваме каквито и да било претенции към БПЦ? В крайна сметка ние съвсем съзнателно сме отхвърлили нейния авторитет над себе си. С какво право тогава можем да изискваме каквото и да било? Разбира се, има място и за критика от външни лица, но понякога ми се струва, че протестантите прекаляваме с нея. Не съм сигурен, че Радо може да бъде обвинен в прекаляване, но все пак е добре да си го напомним.

  Сърдечни поздрави!

  Анди

 4. Здрасти Анди,
  Съвсем адекватно включване, макар че съм донякъде раздвоен докато го чета.
  Да, ние наистина сме външни за православието хора и като такива трябва да си мерим приказките и претенциите. Освен това както някой беше коментирал нещо написано от теб „имаме си достатъчно грижи с наш’та крава.” Гледам редовно да си го напомням – дали успявам предполагам е спорно. Прав си също, че все по-често православни активисти заемат ясна позиция.
  От друга страна доста често се наблюдава едно поляризиране на отношенията и разминаване на позициите между тези активисти (групирани най-вече около сайта http://www.dveri.bg и в по-малка степен около http://www.pravoslavie.bg ) и официалното представителство на БПЦ. Така че според мен не може да се смята, че когато едното е налице то косвено е свидетелство и за другото. Примери много.
  Накрая, непряко мисля, че случаят засяга и нас. Това, което вчера стана със свидетелите на Йехова утре може да се повтори с всяко друго религиозно малцинство. Случаят в никакъв случай не е единичен. Една рязка и ясно заявена реакция на БПЦ към подобен тип поведение едва ли би спряла „войводите” или други подобни дружинки, но би им отнела възможността (или поне би направила по-трудно) да се крият зад православни лозунги. Притеснителното според мен е, че подобна воля може и да липсва – допускам го съвсем сериозно.
  Иначе на въпроса дали бих искал ОЕЦ да вземе отношение ако нейни представители бяха извършили нещо подобно и то беше наводнило новините – и още как!
  Това са някои от мотивите ми да си позволя да отворя темата. Иначе всичко, което пишеш е съвсем вярно и справедливо напомняне.

  Поздрави:
  Радо

 5. Здравей Радо,

  Съгласен съм с теб. Предполагам, че аз просто нямам вече никакви очаквания от ръководството на БПЦ (що се отнася до това винаги и адекватно да реагират). Докато не се сменят поколенията съвсем съм ги отписал. 🙂

  Прав си за това, че непряко сме засегнати и всички други, които спадаме към тази така мъглива категория на „нетрадиционните за страната вероизповедания“. Действително би било добре ръководството на БПЦ ясно да се изкаже по въпроса. Допускам както теб, че те съвсем съзнателно нямат намерение да го направят. Не съм съгласен с позицията им, но разбирам какво я обуславя.

  Поздрави,

  Анди

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.