За молитвата, четиринадесет тезиса


ЗА МОЛИТВАТА: ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ТЕЗИСА

от Бен Майърс

1. Какво е молитвата? Тя е очите на света гледащи обратно към Бога (Павел Флоровски)

2. Може ли богословието да проникне в тайната на молитвата? Да: богословието рови в молитвата подобно на мравката, която дълбае своите мънички тунели в огромното, тъмно кълбо на земята.

3. Веднъж докато спях звукът на дъжда падащ по покрива се превърна в сънят ми в ударите на бойни барабани биещи в джунглата: един истински звук, вибриращ в ушите ми и отекващ в покоя на съня ми. По същия начин вибрациите на вечността отекват в покоя на нашия свят когато хората се молят.

4. Молитвата е безпокойство, и тишина, и тъга. Тя е тържество, и преливаща се чаша, и звукът на ръкопляскащи кедри.

5. „Не знаем да се молим както трябва” (Римл. 8:26). Цялата необикновеност на Исус от Назарет лежи в това, че Той знае как да се моли, понеже знае на Кого говори. Неговото най-голямо чудо не бяха изцеленията, или ходенето по водата, или изгонването на бесове, а това, че научи учениците Си да казват „Отче наш” (Лука 11).

6. Защо затваряме очи когато се молим? Молитвата не е обръщане навътре в нас нито оттегляне в тихата вътрешна стаичка. Молитвата е очакване с отворени очи. Тя е очакване цял ден на брега, за да видим рядка птица. „Очите ви трябва да бъдат открити както са коленете на някои хора” (Р.С. Томас).

7. Нищо не е по-далеч от истината от представата за молитвата като спонтанен вътрешен изгрев или неконтролируем изблик на сантименталност. Молитвата е дисциплина, ред, усилие, навик, покорство: молитвата изисква всичко, което ни дава живот.

8. Молитвата и покорството са едно и също нещо. Манастирът – застиналата институционализация на молитвата – е основан на тази истина. За да се моля аз се покорявам на едно правило, покорявам волята си на друга воля, покорявам се на едно мъчително намаляване на себето. Обета за целибат в много религиозни ордени показва това ограничаване. Има една част от това, което означава да сме хора, която се пречупва в молитвата. За човекът отдаден на молитва не е правилно да представя живота като реализация, задоволство, постижение.

9. В същото време няма по-голяма свобода от свободата да се молим. Заповяда ли ни Бог да се молим? Да – точно както ние бихме дали вода на един жаден човек и бихме му заповядали да пие. Бог ни дава позволение да говорим на Бога: това е цялата свобода на евангелието.

10. „Във всяко нещо има пукнатина: по този начин светлината прониква” (Леонард Коен). Живота, който се моли е онтологична цепнатина, пукнатина в битието. В молитвата лъчите светлина влизат и творенията, които живеят в мрак търкат заслепените си очи.

11. Какво е това, което истински подкрепя живота и свидетелството на църквата? Нашата сакраментална йерархия? Нашите учители и свещеници? Нашите проекти и ресурси? Нашите доктринални и законнически книги? Или цялата църква е поддържана от възрастната жена, която се заваря за цял ден, за да плаче пред Бога с въздишки твърде дълбоки, за да бъдат изразени с думи?

12. Бог е далтонист. Всичко, което е цветно, и мъдро, и впечатляващо, всички тези неща се размиват като един единствен цвят – Бог едва ли може да ги различи едно от друго. Само малките, тайни неща са ясни и различими за очите на Бога. Тайната на молитвата ни прави видими за Бога: „вашият Отец вижда в тайно” (Матей 6:6).

13. Ние често се оплакваме, че на молитвите ни не е отговорено. Но ако понякога Бог не слуша, или не чува, или не отговаря ние трябва да бъдем облекчени. Господ отговори на Йов от бурята – и Йов имаше късмет, че оцелея след съда. Нищо не е по-ужасяващо от възможността за една отговорена молитва. „Понеже спящия бог може някой ден да се събуди и да се засегне или будния бог може да ни завлече там откъдето никога не можем да се върнем” (Ани Дилад).

14. Понякога си мисля, че молитвата е всичко, което има значение. Понякога едва се осмелявам да се моля.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.