Недостойни да се молим


НЕДОСТОЙНИ ДА СЕ МОЛИМ

от Мартин Лутер

А бирникът стоеше отдалеч и не смееше да вдигне очи, а се удряше в гърдите и казваше „Боже имай милост към мен грешника” (Лука 18:13)

Някои хора казват: „Щях да вярвам, че Бог чува молитвите ми ако бях по-достоен и живеех по-добър живот.” Аз отговарям просто: Ако решиш да не се молиш преди да почувстваш достоен или заслужил тогава никога повече няма да се молиш. Молитвата не трябва да се основава или да зависи от твоята лична доброта или от качеството на самата молитва; тя трябва да разчита на непроменимата истина за Божието обещание. Ако молитвата се основава на самата нея или на нещо различно от Божието обещание тогава това не е истинска молитва, а такава, която те подмамва – дори ако сърцето ти е изпълнено с пълно посвещение и плачеш с кървави сълзи.

Ние се молим понеже не сме достойни да се молим. Нашите молитви са чувани именно понеже вярваме, че сме недостойни. Ставаме достойни да се молим когато заложим всичко единствено на Божията вярност. Така че върви напред с чувството си за недостойнство. Но знай в сърцето си, че хиляди пъти по-важно е да покажеш доверие към Бога. Да, всичко зависи от това. Не обръщай вярното Му обещание в лъжа поради съмненията си. Понеже твоето достойнство няма да ти помогне нито пък недостойнството ти ще бъде пречка. Липсата на вяра е тази, която те осъжда, но доверието в Бога те прави достоен.

2 thoughts on “Недостойни да се молим

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.