Бисери, бисери


Митрополит Йоаникий в интервю пред в. Труд

– Ваше Високопреосвещенство, наскоро приехте мощите на св. Йоан Кръстител. Около тях се разрази голям спор за автентичността им. Вие какво мислите?

– Има надпис, че са пренесени на 24 юни, рождението на св. Йоан Кръстител. Което подсказва на археолозите, че това са мощи на светеца. А и островът се казва св. Йоан Кръстител. Светецът е много прославен. Той е велик Пророк, Предтеча и Кръстител Господен. Затова неговата прослава винаги приканва вярващите православни християни да благоговеят.
– Стои ли под съмнение автентичността?
– Приемам светите мощи, както казва проф. Казимир Попконстантинов, който е завършил Семинарията. Не мога да се съмнявам. Щом учените потвърждават, ние ги приемаме като голяма светиня, която ще подпомага православните, ще ги утвърждава във вярата, ще ги насочва към доброто, ще влияе върху душите им.
– Чуха се гласове, че на мощите трябва да се направи въглеродна експертиза от типа С14, за да бъдат датирани със сигурност, че са от I век, т. е. че са на Предтечата. Църквата готова ли е да поеме такъв разход като собственик?
– Аз съм против това нещо. Не желая. Духовният човек възприема всичко духовно. Не можем да проучим… Как да се проучи и една чудотворна икона?! Чудесата потвърждават нейното чудодействие.
Светите мощи аз никога не бих се съгласил да се проверяват дали са истински, на кого са. Те са духовна даденост. Ние не можем да проучваме или да изследваме, защото това води до опасни последици.
– Какво имате предвид?
– Господ може да накаже тези, които ги изследват, значи не вярват в тяхната чудодейност. Затуй, това е само мое мнение, аз само благоговея пред светите мощи, пристъпвам с вяра към тях.
Чудя се как от една страна искаме учените да се изказват за автентичността на дадена археологическа/историческа находка, а от друга отказваме да позволим да се направят необходимите проучвания, за да излязат с обосновано мнение под претекст, че Бог можел да ни накаже за това?
Чудя се също кога  църквата ще започане да предлага по-смислени послания в общественото пространство?  Защото не го ли направи тя никога няма да бъде взета насериозно. А когато самата църква се превърне в пречка спасителното послание да бъде чуто положението наистина е много сериозно….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.