Какво е общото между християните и атеистите


КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ХРИСТИЯНИТЕ И АТЕИСТИТЕ

Добре дошли в странния нов свят, в който атеистите евангелизират и християните отхвърлят Бога

от Скай Йетани

По очевидни причини атеистите и християните често се оказват на противните страни на културната барикада. Възхода на „Новия атеизъм” провокиран от бестселърите на Ричард Даукинс и Кристифър Китченс и появата на „конституционните християни,” които е по-вероятно да знаят втората поправка отколкото втората Божия заповед доведе до напрежение между двете групи.

Но новите видове атеизъм и християнство може би имат повече общо помежду си отколкото са склонни да признаят.

Например някои от поддръжниците на Новия атеизъм прозелитират своята вяра със страст и понякога дори с гняв, които по-често са асоциирани с нашата евангелска култура. От рекламната кампания на автобусите отричаща вярата в Бога до университетските събирания приканващи студентите да заменят своите библии за порнографски материали става ясно, че някои атеисти вече не се задоволяват с подхода „живей и остави другите да живеят” по отношение на хората изповядващи някаква религия. Вместо това те активно се опитват да обърнат масите.

Миналия Октомври NPR съобщи, че Кристофър Китченс е казал на претъпканата зала в Университета в Торонто: „Смятам, че религията трябва да бъде третирана с насмешка, омраза и презрение и твърдя, че това е правилно…Ако кажа на някой протестант, квакер или мюсюлманин, че поне уважавам неговата вяра ще излъжа.”

Разбира се, не всички атеисти са съгласни с „евангелския подход” на Хитчен. Пол Курц, един по-традиционен атеист, е разтревожен, че реториката на Хитчен, Даукинс и други като тях на практика ще върне движението назад: „Аз гледам на тях като на атеисти-фундаменталисти. Те са анти-религиозни и за съжаление груби. Може да са много добри атеисти и много посветени хора, които не вярват в Бога, но при тях се наблюдава една войнствена и агресивна фаза на атеизма, която носи повече зло отколкото добро.”

Не мога да не се засмея на иронията. Изглежда, че някои от новите атеисти усвояват именно тези тенденции, които често са заклеймявали в християните – нетолерантност, догматизъм, а сега дори и склонността на църквите към деления. Изглежда всичко може да се превърне в религия, дори анти-религията.

Но не би трябвало да изпитваме задоволство посочвайки слабостите на атеистите, когато същите неща все още се отнасят с пълна сила и за нас.

Обичайната критика отправяна към атеистите е, че те желаят да живеят „над Бога” като отказват да държат сметка за Неговото съществуване или изисквания. Атеистите, казва аргумента, за заменили теистичната вселена с хуманистична – един свят, в който вярата и смисъла са избирателно определяни от личността или в най-добрия случай от общността. Това горделиво отношение към Бога стои в основата на греха на Луцифер, Адам, жителите на Вавилон и всички останали търсещи власт над създателя.

Решението, казват мнозина поддръжници на християнския светоглед, е да се приеме един смирен живот „под Бога,” подчинявайки се на Неговите заповеди.

Това разделение на „над Бога” срещу „под Бога” е довело до множество културни сблъсъци по отношение на еднополовите бракове, абортите, изследванията на стволови клетки, публичното излагане на религиозни символи и дори изразеното в Заявлението за вярност решение на 9-я Американски окръжен съд от миналия месец да остане „под Бога” независимо от аргументите на атеистите, че това нарушава Първата поправка.

Но дали в своите опити да съгласуват закона и обществото с Божиите заповеди културните-кръстоносни християни не заменят евангелието на Исус Христос с едно морално евангелие? И дали в този процес мнозина от нашите братя и сестри християни няма да се окажат виновни за същия грях, който вменяват на атеистите – че търсят авторитет над Бога? Нека да обясня това с няколко примера.

Скоро след терористичната атака на 11 Септември 2001 един християнски водач направи следното изказване, за което след това се извини: „Наистина вярвам, че виновни са езичниците, защитниците на абортите, феминистите, гейовете и лесбийките, които активно се опитват да наложат своя алтернативен начин на живот, ACLU, Хората на американския път, всички, които се опитват да секуларизират Америка. Аз се обръщам към тях и заявявам: ”Вие направихте това да се случи.” Тъжното е, че подобни осъдителни изказвания не са рядкост. Други църковни водачи са правили подобни забележки след урагана Катрина през 2005 и земетресението в Хаити по-рано тази година. Според логиката, която стои зад подобни твърдения начина да се предотвратят терористичните атаки и природните бедствия в дадена страна е да се заслужи защитата и любовта на Всемогъщия посредством морално поведение, отдаване на молитва, традиционни семейни ценности и редовно поклонение. Този подход на „живот под Бога” също така се отнася и до отделните хора. Безброй  много християни-тийнейджъри са учени, че ако се въздържат от сексуална активност преди брака Бог ще благослови техния сексуален живот след сватбата. На родителите християни се казва, че прилагането на „библейски” методи за възпитание гарантира морални и покорни деца. И аз съм консултирал един объркан бизнесмен от моята църква, който вярваше, че ако дава щедро за христовото дело Бог ще направи компанията му да просперира. Той даваше и очевидно Бог не го благославяше,

Проблемът с това „живот под Бога” виждане за света, освен очевидния факт, че не работи, е че то е продиктувано от страх и желание за контрол, а не от любов. Това, което привлича хората към подобен подход не е любовта към Създателя, а едно желание да контролират Бога като средство за оцеляване и прогрес. В подобно виждане за света Бог става средство за постигане на някаква цел, а не цел Сам по Себе Си. Без значение дали става дума за едно древно общество жертващо девица като я хвърля във вулкан или за съвременни консервативни християни, виждането за „живот под Бога” неизменно води до стремеж от страна на човека да контролира Бога чрез ритуали, морал и догматично манипулиране на другите.

Най-голямата ирония е, че докато прокламират посвещение на Бога тези защитници на живот под Бога всъщност търсят контрол над Него чрез своята религиозност. Моли се Х, жертвай Y, избягвай Z и Божието благословение ти е гарантирано. Това е била грешката на фарисеите – те са свели Бога до една предвидима, контролирана, дори низка формула. Някои християни осъждат атеистите за това, че се превъзнасят над Бога без да осъзнават, че те са опасно близо до същия грях посредством други, по-набожни средства.

Не смятайте, че слагам всички християни в един кюп като лицемери. Самият аз съм евангелски християнин и независимо от многото проблеми свързани с това име аз не съм го изоставил подобно на някои други. В допълнение сред нас има мнозина, които разпознават опасността от промяна на посланието на Новия завет за едно лъжливо послание на национално морализаторство. Но аз вярвам, че както новите атеисти (препоръчващи живот над Бога) така и конституционните християни (защитаващи живот под Бога) са много по-близки в своите ценности и светогледи отколкото биха си признали. Те са двете страни на една и съща монета. Но има и трето измерение; трети път между „живота под Бога” и „живота над Бога.” Има и „живот със Бога” – добрата вест за Исус Христос.

Скай Етани е главен редактор на списание Leadership и автор на книгата The Divine Commodity: Discovering a Faith Beyond Consumer Christianity.

2 thoughts on “Какво е общото между християните и атеистите

  1. Намирам за много точно наблюдението на автора затова как ние,вярващите често смъкваме нашите взаимоотношения с Твореца до нивото на бизнес сделки, използвайки за разменни монети „нашите“вяра,молитва,смирение,пост,дарение и пр.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.