Бисери, бисери


Последните дни във форума на pravoslavie.bg се разраз интересна дискусия „Как протестантите се справят с лъжливи учения.“  Оставяйки настрана самия спор начина, по който той се води е наистина забележителен. Ето 2 примера:

1. Ха-ха! Както виждам тук кипи безсмислен труд – очевидно вманячената сектантка, самонарекла се… не си е пила редовно хапчетата или са й слаби. През 1054 г. западната католическа църква е отлъчена от Христовата (Православна) Източна Църква със седалище Константинопол. Причината е многобройните нарушения на западните разколници на Вселенските къбори, каноните и т.н. Тогава още не са се пръкнали т.нар. протестанти, нито пък се е родил нешастният объркан човечец Лютер. Източната Църква с право е наречена Православна, защото единствено тя ПРАВО СЛАВИ Бога. Освен това Благодатният огън на Велика събота на Божи гроб се явява само на Православния патриарх, което е едно от хилядите доказателства, че Православното Християнство е единствената спасителна вяра и религия. Католици, протестанти, сектанти, еретици, евангелисти и прочие смешковци там няма. Това са фактите. Обаче това е твърде трудно и нодостижимо да бъде асимилирано от мозъка на цитираната сектантка. Въпросната вероятно пресъздава халюцинациите и бълнуванията си като някаква измислена от нея „вяра“. Очевидно „достойна“ наследничка на тежкия еретик и тотално объркан екземпляр Лютер. Очаквам още нейни халюцинации и измишльотини. Както знаем луд умора няма.

2. След толкова гнусна помия и най-долни лъжи и клевети, която изля против единствената спасителна религия и вяра Православното Хрисиянство, сектантке , едва ли без изповед и покаяние душата ти ще намери Спасението. След толкова мръсотия и кал, с които плюеш срещу Православната вяра не разбирам какво търси такава твар като теб в този хубав Православен форум. Ти си болна сектантка, но не осъзнаваш това, защото сектите размътват мозъка (ако имаш такъв) на слабохарактерни и сбъркани хора, които са в примките на дявола. Такава си ти. Не виждам защо точно на теб трява да се обясняват очевадни истини, защото това е напълно безсмислено. Ти си тежък клиничен случай, както повечето сектанти. Единственото, което може да се направи за болестта ти е да ти назначат по-адекватно лечение и да пиеш силни лекарства.

Двата цитата са написани от един и същ участник в рамките на 1 ден. Макар че веднага след вторто изказване модератора заключи темата за известно време не бяха взети никави конкретни мерки срещу споменатия участник, нито пък постовете му бяха редактирани (виж http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?f=25&t=1374#p25691).

Колкото и прави да сме в своите догматични твърдения ние говорим с хора създадени по Божия образ и като такива заслужаващи определено уважение (дори и когато те самите не показват такова). Защо толкова лесно забравяме това и няма ли Бог един ден да ни поиска сметка….

2 thoughts on “Бисери, бисери

 1. Този форум е интересно място, за истински българи и вярващи, препоръчвам го на всики духовно извисени християни.

 2. Словото е за всички и за Евангелски вярващи и Православни и невярващи. И не се връзва, така, че Само Словото!
  1 Фарисеите и няколко книжници, дошли от Ерусалим се събраха около Исус.
  2 И те видяха, че някои от учениците му ядат хляб с нечисти сиреч немити ръце.
  3 Фарисеите и всички юдеи не ядат, докато не измият показно ръцете си до лактите, държейки на традицията на стареите.
  4 Когато се върнат от пазара, не ядат нищо, докле не ги потопят. Те държат и много други предания; миене на чаши и стомни и медни съдове.
  5 И фарисеите и книжниците го попитаха: Защо Твоите ученици не държат преданията на стареите а ядат хляба с нечисти ръце?
  6 А Той им отговори: Исая е бил прав, пророкувайки за вас, лицемери, както е писано: Тези хора Ме почитат с устните си, но сърцата им са далеч от Мен.
  7 Покланят ми се напразно, поучавайки поучения, измислени от хора.
  8 Отхвърлихте Божиите заповеди а държите на човешките предания.
  9 И каза им: Добре турихте настрана Божиите заповеди, за да следвате преданията си!
  13 Усуетявате Словото Божие, заради това което сте предали и правите много такива.
  Марк 7 глава

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.