Бисери, бисери


На 21.06 студенти от Богословския факултет съвместно с националната гвардия на Боян Расате организираха шествие срещу насрочения за 27.06 гей парад в София. Техните искания, подкрепени с екстремистки плакати изписани с църковен шрифт,  бяха хомосексуалистите да бъдат пратени на лечение в специализирани заведения или изселени от страната.

На въпроса как е възможно студенти, завършили успешно първи курс на БФ, да не знаят, че сегрегацията е чужда на православния дух и мироглед проподавател от Богословския факултет отговори:

Разликата, за която говорехте, между грях и грешник се изучава по Пастирско богословие, предмет от четвърти курс. Ако стигнат до четвърти курс – ще научат, не се безпокойте!“.

 

По материали от dveri.bg

2 thoughts on “Бисери, бисери

  1. A,пропуснал съм тази новина.
    Като член на църквата, за която се изказва митрпопита мога да го уверя, че изключително много почитам св. Богородица както и всички останали християни, които с помощта на своя Господ са водили свят живот и днес продължават да бъдат пример и насърчение за нас. Те са част от „облака свидетели“, за който говори Евреи 12:1 (виж и цялата 11 глава) и бих премислил два пъти преди да се изкажа непочтително за някой от тях.
    Не зная какво има той в предвид под израза „смятат ги за обикновени хора.“ В един смисъл те наистина са били именно хора като всички нас – с други думи напълно обикновени. От друга страна техния подвиг е голям и това ги прави твърде необикновени.
    Не разбирам също какво има в предвид митрополита когато говори, че моето отношение (което току що описах) препятства възможността за освещение – аз не само не виждам препятствие, а допри намирам насърчение в спомена за хората, които преди мен са минали по същия път и са се борили с трудностите, с които аз сега се боря в стремежа си към освещение. Мога само да предполагам, че идеята на Кирил е свързана с разбирането му за обожението – за това съдя по друго негово изказване, което може да се види на следния адрес: https://rado76.wordpress.com/2009/01/23/pearls1/
    В заключение искам да кажа, че приветствам желанието на православната общност да помага на хората да растат в святост – лично аз мога да кажа, че подобен разтеж не е лесен и затова често имам нужда от подкрепа. Молбата ми е единствено правейки това да показват на практика начина на живот на светиите, за които говорим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.