Свидетели


СВИДЕТЕЛИ

необикновени моменти в обикновена обстановка 

от Гари Гнидовик 

За около седмица и половина по време на пътуването си в Китай аз се справях доста добре. Научих се как да общувам с таксиметровите водачи, открих пътя си до автобуса и по-важното, справих се с мандаринско меню.

Но гордостта предшества падението. Рано една вечер докато търсех църквата Три селф аз паднах право в една отворена шахта. Тя се намираше по средата на претъпкана пешеходна зона в оживен пазарен район на Тайюан в провинция Шанхай. Китайците знаят как да внимават за подобни опасности, но аз дори не предполагах,ч е съществува такава.

Успях да се хвана преди да падна на дъното – 12 фута нащърбен бетон и кал – но излязох доста разтреперан, окървавен и смутен. Скоро, една млада жена задно с нейните родители предложи помощ и група от добронамерени хора се събраха около мен в тесен кръг. Опитах се да обясня по най-добрия начин какво се беше случило и скоро бях ескортиран до една полицейска кола със служител, чийто служител предложи да ме закара до църквата.

Тази случка ми даде нов поглед за света на китайците и бързо появяващото се християнско присъствие в Китай. Отидох там със своя апарат, за да мога по-добре да опиша църквата. Върнах се с чувството, че Божия Дух действа по един специален начин. Изглежда, че почти всеки вярващ, когото срещах беше станал християнин през изминалите 6 години. Посетих регистрирани от правителството църкви (Три селф) както и нерегистрирани домашни църкви. Изкушаващо е да мислиш за регистрираните църкви в една социалистическа страна като правещи компромиси, но тези, които аз посетих бяха изпълнени с живот. Нерегистрираните църкви обикновено биват наричани „тайни,“ но според мен тези изрази вече не им подхождат особено. Младите християни все по-лесно се придвижват между двете.

Единственото постоянно нещо е промяната

С промяната на китайската икономика също така се променя и обществото. Китайското младо поколение от средна класа търси нови цели и старото поколение изоставяйки марксизма желае да намери нещо, с което да запълни празнината.

Първата спирка е едно домашно общение в един голям град в централен Китай. Тази църква е започнала преди 15 години в хола на една жена, която ще нарека Йен. Тя имала детски спомени от връзките на нейните родители с британските мисионери. През 1980 тя започнала много да се интересува от библията. Йен и нейното семейство започнали неделни  служби в своя малък апартамент и скоро към тях се присъединили и други хора.

Днес Йен е жена на пастор, който води църква от 800 човека. В Неделя сутрин те се събират в слънчевото преддверие на голяма обществена сграда. Събранието започва с песен. Те се застъпват за правителството, молейки Бог да благослови водачите и да им даде мъдрост да водят народа. Неделята когато ги посетих имаше външни хора, които се разхождаха по мецанина, за да гледат и слушат. Накрая 9 човека направиха посвещение на Христос.

След службата църковни членове прекараха часов в посещение на умствено и физически болни млади хора, сираци и един дом за стари хора страдащи от деменция. Някои членове се осиновили увредени деца  – едно предизвикателно посвещение, което се среща рядко в китайската култура.

По-късно докато пътувах през покрайнините на Бейджинг аз посетих едно училище за деца на миграционни работници и след това едно сиропиталище. (Само в Бейджинг има 5 милиона мигранти.) Вярващи от домашните църкви бяха основали и работеха и в двете заведения, които бяха крайно скромни за западните стандарти. Децата изглеждаха щастливи, добре образовани и устремени. Апаратът ми не беше пречка.

В Бейджинг аз срещнах един млад интелектуалец, чийто първи стъпки във вярата бяха четенето на датския философ Сьорен Киркегор. Сега той подготвяше книга обясняваща християнската вяра на академично ниво. Друг християнин, активист за човешките права по пътя за Бейджинг ми разказа за един случай, който той подготвял за постановяване на равно легално третиране на сакатите китайци. В още един разговор влиятелен икономист описа своето убеждение, че християнската вяра стимулира иновациите и създава мрежа за правилното използване на парите.

Следобеда през моята последна Неделя бях поканен на 28 етаж на една висока сграда издигаща се в сърцето на Бейджинг. Тук в офиса на една рекламна агенция, млади професионалисти, всички християни, се събираха за поклонение всяка неделя. Аз наблюдавах промяната на лицето на една млада жена (посетител) докато Святия Дух я докосваше може би за първи път.

Напред

Можем да бъдем сигурни, че пред китайската църква има предизвикателства. Има твърде малко добри учители. Култове отвличат мнозина настрана от истината. Има търкания между християнските водачи. Нерегистрираните църкви все още са изложени на риск.

Как могат християните на запад да помогнат? В провинцията Шанхай аз се натъкнах на работата на Шанхайската организация Евъргрийн. През 2-та св. война норвежкия мисионер Питър Торестън, когото китайците наричали Лийф Евъргрийн, бил убит при едни японско нападение. Местните власти го почели като мъченик. През 1990 те поканили семейство Торестън да посети Шанхай на възпоменанието по случай 50 г. от смъртта на Питър. След това Фин Торестън попитал властите дали може да продължи мисията на дядо си. Властите се съгласили. До 1993 Евъргрийн сървис постигнала това, което изглеждало почти невъзможно: те са официална китайска единица, а в САЩ Евъргрийн е напълно инкорпорирана благотворителна (и евангелска) организация.

Евъргрийн върви до църквата. В допълнение към това, че учат селските семейства на земеделски похвати те предоставят ресурси за развитие на общността, образование и семейно съветничество. Посветени на идеята, че християните могат най-добре да служат на Китай като са отворени за вярата те правят значителни вътрешни връзки. Евъргрийн обобщават своята мисия в 5 прости думи: „Служим на Шанхай отразяваме Христос.“ Те са само един от множеството обещаващи примери.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.