„Огромна промяна“ в Уилоу Крийк


„ОГРОМНА ПРОМЯНА“ В УИЛОУ КРИЙК 

Влиятелна мегацърква се оттегля от службите за търсещи

от Мат Бранау

След като в продължение на 3 десетилетия е развивала служби за търсещи хора предназначени да доведат до растеж на църквата Уилоу крийк къмюнити Чърч сега планира в своите седмични служби да наблегне върху изграждането на християните, така че те да могат те да растат в своята вяра.

Промяната идва в резултат на 4 годишно изследване, което беше публично оповестено за първи път миналото лято в Revеal: Where are you? – книга написана в съавторство с изпълнителния пастор Грег Хоукинс. По време на годишната конференция за студентско служение през Април Хоукинс каза, че Уилоу Крийк също така ще смени службите в средата на седмицата с класове по богословие и изучаване на библията.

Дали в мегацърквата от чикагското предградие ще се настъпят и други промени остава неясно. Хоукинс отклони молбата на Християнството днес за интервю, а главния пастир Бил Хайбълс в момента не е в страната, за да коментира.

От 1975 Уилоу Крийк е избягвала конвенционалния църковен подход използвайки неделните служби, за да достига до невярващи хора чрез професионална музика, мултимедия и проповеди свързани с популярната култура и други познати теми. Църковното ръководство вярва, че този подход ще привлече хората, които търсят отговори и ще ги доведе до връзка с Исус Христос, а след това ще ги зарази с ентусиазъм да евангелизират другите.

Но анализа на Reveal, който изследва както общества афилиирани към Уилоу крийк така и 6 други църкви показва, че импулса за евангелизиране е по-голям сред тези, които се самоопределят като „близки до Христос“ или „христицентрични“ отколкото сред новите посетители на църквата. В допълнение към това една четвърт от тези „близо до Христос“ и „христицентрични“ се описват като духовно „застинали“ или „недоволни“ от ролята на църквата в техния духовен растеж. И дори още по-тревожно за Уилоу кройк: около ¼ от сегмента на „застиналите“ и около 63% от „недоволните“ обмислят да напуснат църквата.

Макар Уилоу Крийк да е провела изследването си сред църкви с различно географско разположение, размер, етническа и демографска обстановка  навсякъде изпъква същия основен модел, което е индикация, че проблема съществува и извън Уилоу крийк.

Дейв Терпста, поучаващ пастор в Некст левъл Чърч в Денвър, църква асоциирана към Уилоу Крийк, която привлича около 600 човека в Неделя вечер казва, че не е сигурен дали Уилоу Крийк е в състояние да предложи по-голяма дълбочина за изграждане на вярващите чрез своята промяна особено когато традиционните църкви се борят със същия проблем.

Норт Ривър Къмюнити Чърч в Пембрук, Масачузетс, наскоро завърши изследвнето Reveal. Старши пастира Пол Атватер споделя, че на годишното лидерско събрание е припомнил на пастирите на Хайбълс, че Уилоу Крийк е планирала да стане „по-дълбока“ още преди 10 години.

„Те станаха по-предизвикателни като поставиха поучаващи пастири като Джон Ортберг“, казва Атватер, „само за да видят как посещаемостта намалява. Мисля, че те са плащали цента и по-рано макар и по различен начин и може би това е нова стъпка в същата тенденция.“

Грег Причърд, още един от хората, които провеждат служби за търсещи в Уилоу, казват за Християнството днес, че църквата „спорадично е признавала, че не проповядва едно достатъчно силно библейско богословие и се нуждае да промени курса си.

„Това е огромна промяна,“ казва Причърд във връзка с планираните промени на службите. „Но те все още използват същата маркетингова методология. Изглежда, че Уилоу си избира нова целева група, която има нови нужди, но това все още е целева група. Могат ли да се променят? Да, но това изисква нещо повече от просто промяна на целевата група.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.