Недостатъците на Уилоу крийк


Уилоу крийк намира недостатъци в своя модел

willow5.jpg

willow4.jpg

willow.jpg

Уилоу крийк комюнити чърч мегацърквата в чикагското предградие, която се е превърнала в модел за някои от най-големите църкви в страната е основана преди повече от 25 г. задавайки въпроса: „Защо хората не ходят на църква?“ Сега лидерите на църквата търсят нови начини да ги задържат след като последните проучвания показаха, че духовния растеж на посетителите не съответства на тяхното включване в дейностите на църквата.

Откритията, основани върху проучване извършено в Уилоу крийк и подобни на нея църкви показват, че нарастващото включване в църковните дейности не е задължително свързано с духовен растеж дефиниран като „нарастваща любов към Бога и другите.“

Изследването е отворило очите не само на Уилоу крийк и нейните 17 000 седмични посетители, но също и на повече от 12 000 църкви в асоциацията Уилоу крийк, които гледат към църквата-майка за водачество в посрещане на нуждите на духовно търсещите.

„Те (църковните дейности) изглежда ги издигат на едно ново ниво на духовната стълбица“ казва Кали Паркинсън, която помага да се проведе изследването на евангелските църкви.

Бил Хайбълс, старши пастор на Уилоу крийк казва, че за него е „напълно непоносимо“ да научи, че почти една четвърт от хората от неговата църква са или спрели в своя духовен растеж или са недоволни от църквата и много от тях обмислят да я напуснат.

„Това ме кара да задавам нови въпроси,“ признава Хайбълс в предговора на „Откритие“ – 110 стр. Книга, която описва резултатите от проучването. „Това ме кара да видя ясно, че църквата с нейния голям брой програми е иззела твърде много от отговорността на хората да растат духовно.“

Началното изследване е било проведено в Уилоу крийк и 6 други църкви. След това е било разширено като е включило още 23 допълнителни църкви. В отговор на откритията Уилоу крийк преосмисля своите програми и дава предложения на църквите в своята асоциация.

Грег Л. Хоукинс изпълнителен пастир, казва, че изследването е показало, че Уилоу Крийк се справя добре с евангелизирането, служението на бедните и насърчаването на четенето на библията. „Но ние открихме, че нашите хора са гладни за дори още повече,“ казва Хоукинс, който е съавтор на „Откриете“ заедно с Перкинсън. „Те желаят да навлязат по-дълбоко в библията и да задълбочат своите лични духовни практики.“

В момента Уилоу крийк изгражда онлайн помагало наречено „следваща стъпка,“ което ще води хората към книги, видео материали и други ресурси, които ще им помогнат да намерят отговори на въпросите свързани с тяхното духовно развитие. Службите в средата на седмицата в Уилоу крийк за първата половина на 2008 г. ще се фокусират върху хронологичен обзор на библията.

Докато откритията може и да са изненадали водачите на Уилоу крийк те не изненадват Дайана Бътлът Бас, автор на Християнството за останалите от нас, която открива знаци за възраждане на жизнеността сред класическите протестантски църкви.

„Интервюирала съм дузини и дузини хора в от всички краища на САЩ които са принадлежали към църкви подобни на Уилоу крийк, но са ги оставили, за да станат презвитериани или лутерани или епископални,“ казва тя. „Бившите членове на мегацърквите преоткриват едно ниво на християнство, което те по-рано не са осъзнавали. „

Точно както някои традиционни деноминации поставят ударение върху важността на простите практики като молитва и библейско изучаване, казва Бас, църкви като Уилоу крийк имат подобни откровения: „Най-малката църква на света може да прави тези неща“ казва тя. „Именно по този начини тези църкви стават привлекателни.“

В следващите месеци Уилоу крийк започва серия от поучения върху новозаветната книга Яков. За тези, които желаят да изследват текста по-сериозно са предоставени коментари. Поклонниците са насърчени да приемат някои „предизвикателства“ включително да посещават други служби, да четат библейския текст сами или да се присъединят към  изучавания в малки групи.

Наскоро асоциацията завърши допълнително изследване включващо 200 църкви, 40%, от които нямат за своя целева група духовно търсещите. Мрежата планира да похарчи 500 000 $, за да използва изследването като основа за платена система, която ще доставя информация на църквите.

1 thought on “Недостатъците на Уилоу крийк

  1. Това, на което се възхищавам в Уилоу Крийк е изграждането на водачи. Отделят време, средства и усилия за обучаване на хора. Бил Хайбълс бе в София именно заради това…
    Nicki, me & Bill Hybels

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.